Nieuwe DAB+-capaciteit wellicht pas eind 2017 verdeeld

Nieuwe frequentiecapaciteit voor digitale radio via de ether (DAB+) worden wellicht pas eind 2017 verdeeld middels een veiling. Dit geeft minister Kamp (Economische Zaken) aan in een brief aan de Tweede Kamer.

Extra DAB+ capaciteit

Minister Kamp wil indien nodig eerst de frequenties voor de regionale commerciële radiozenders gaan veilen en pas daarna de nieuwe DAB+-capaciteit. Middels deze extra capaciteit voor digitale radio krijgen nieuwe radiozenders een kans om landelijk te gaan uitzenden via de digitale ether. Via het landelijke netwerk kunnen ongeveer 15-18 radiozenders gaan uitzenden. De minister wil deze capaciteit gaan verdelen middels een veiling. Hierbij is de minister geadviseerd om gebruik te maken van een zogenaamde meerrondenveiling.

Veiling

In een meerrondeveiling worden alle beschikbare vergunningen tegelijkertijd geveild. Voor een vergunning blijft de prijs oplopen zo lang het hoogste bod voor die vergunning in de volgende biedronde wordt overboden. Zodra er op geen enkele vergunning meer een nieuw bod wordt uitgebracht eindigt de veiling. Dit type veiling is veelvuldig toegepast bij het verdelen van frequentievergunningen in verschillende landen, zoals recent bij de verdeling van vergunningen voor mobiele communicatie in Duitsland.

Najaar 2017

De veiling van extra digitale capaciteit zal wellicht pas in het najaar van 2017 plaatsvinden. De kans is aanwezig dat eerste de regionale commerciële frequenties geveild gaan worden. Deze vergunningen lopen per 31 augustus 2017 af. De minister is voornemens om deze frequenties met vijf jaar te verlengen maar dan zullen de regionale commerciële radiozenders wel een robuust digitaliseringsplan moeten hebben.

Digitaliseringsplan

Het huidige plan dat is ingeleverd is volgens adviesbureau Kwink Groep niet robuust genoeg en de zenders hebben tot 3 juni de tijd gekregen om een nieuw plan op te leveren. Indien dit plan niet tijdig wordt aangeleverd of het plan is in ogen van de Kwink Groep niet deugdelijk dan zal de minister besluiten om de frequenties te veilen. In dat geval zal de veiling van de extra digitale capaciteit plaatsvinden na het verdelen van de regionale FM-frequenties en daaraan gekoppelde digitale capaciteit.

Cuijk en Ameland

Overigens worden er twee regionale frequentiepakketten sowieso opnieuw verdeeld middels een veiling. Het gaat om de FM-frequenties 95.3 MHz in Cuijk (kavel B31) en 89.4 MHz (kavel B27) in Ameland. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft een aantal jaren geleden besloten dat een eerdere uitspraak van de rechter in Rotterdam juist was en de frequenties opnieuw verdeeld moesten worden omdat er geen regiogebonden programma op zou worden uitgezonden. De frequentie 95.3 MHz te Cuijk is momenteel nog in gebruik door RadioNL.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.