Regionale commerciële radio krijgt laatste kans voor digitaliseringsplan

De regionale commerciële radiozenders krijgen van minister Kamp (Economische Zaken)
nog een laatste kans om een deugdelijk digitaliseringsplan in te dienen. Mocht dat plan er niet op tijd komen of niet voldoende robuust zijn dan zullen de frequenties voor regionale commerciële radio zenders worden geveild. Dit blijkt uit een brief van de minister aan de Tweede Kamer rond de toekomst van de commerciële radiovergunningen

Verlengen landelijke commerciële radio

In deze brief geeft de minister aan dat de vergunningen voor landelijke commerciële radiozenders en die van meeste middengolfomroepen met vijf jaar te verlengen. De minister refereert hierbij aan de digitaliseringsplannen die de radiozenders hebben ingediend bij adviesbureau Kwink Groep. De radiozenders zullen wel moeten investeren in het verder digitaliseren van de ether conform de plannen in het ingediende digitaliseringsplan. De landelijke commerciële omroepen krijgen wel meer vrijheid via DAB+: Voor deze radiozenders vervalt de verplichting om een tweede digitaal programma per vergunning uit te zenden. Hierdoor wordt het voor een vergunninghouder mogelijk het te ‘simulcasten’ programma met een hogere geluidskwaliteit uit te zenden en/of dat programma te verrijken met innovatieve content.

“Voldoende robuust”

“KWINK acht het gezamenlijke digitaliseringsplan van de Vereniging van Commerciële Radiostations (VCR) voldoende robuust om aannemelijk te maken dat bij een verlenging de landelijke commerciële radio-omroepen hun investeringen op korte termijn zullen intensiveren en dat de digitalisering wordt versneld.”, aldus Kamp over het digitaliseringsplan van de landelijke commerciële radiozenders.

Middengolf

Ook de digitaliseringsplannen voor de meeste middengolfzenders zijn door de Kwink Groep positief beoordeeld: “De plannen zijn realistisch en haalbaar, maar in zijn algemeenheid geldt dat de bijdrage van deze partijen aan digitalisering beperkt is, onder meer vanwege hun kleine luisterbereik en de veelal bescheiden financiële mogelijkheden van deze partijen” Er is één partij die geen deugdelijk digitaliseringsplan heeft opgeleverd maar deze partij krijgt alsnog een kans om een plan in te dienen. Dit plan zal opnieuw worden beoordeeld door de Kwink Groep. Blijkt het plan niet robuust genoeg te zijn dan zullen de frequenties van deze partij na 1 september 2017 onder het nieuwe middengolfbeleid vallen en worden ingezet voor kleinvermogen uitzendingen.

Regionale commerciële radiozenders

Anders ligt het bij de regionale commerciële radiozenders. “Het rapport van KWINK geeft mij vooralsnog onvoldoende onderbouwing voor een positief besluit over een verlenging van de vergunningen voor niet-landelijke commerciële radiovergunningen,” aldus de minister. Eerder bleek al uit het onderzoek van de Kwink Groep dat uit het digitaliseringsplan van de regionale commerciële radiozenders niet blijkt dat het verlengen van de vergunningen voor de etherfrequenties ook zal leiden tot meer investeringen in DAB+. Daarnaast hebben deze radiozenders aangegeven meer capaciteit nodig te hebben in de digitale ether.

Laatste kans anders veilen

Minister Kamp heeft de regionale commerciële radiozenders nu een laatste kans gegeven om alsnog een deugdelijk digitaliseringsplan in te dienen. Dit plan moet op 3 juni aanstaande klaar zijn en zal dan wederom worden beoordeeld door de Kwink Groep. Als de Kwink Groep concludeert dat de plannen “niet voldoende robuust zijn” dan zal de minister alsnog besluiten om over te gaan tot het veilen van de regionale commerciële frequenties. De minister accepteert overigens “geen voorwaarden van de kant van de NLCR voor de uitvoering van het plan”, waarmee de kans op extra frequentieruimte voor deze omroepen nihil lijkt.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.