Nieuwe Franstalige radiozender in Luxemburg: L’Essentiel Radio

Op 22 februari start het Franstalige L’Essentiel Radio met uitzenden als landelijke nieuwe Luxemburgse radiozender. De radiozender is daarmee tegelijkertijd de enige Franstalige Luxemburgse zender.

DNR

Oorspronkelijk zond DNR in het Letzebuergs uit op deze frequenties; een project in 2014 van de eigenaar om samen met RTL een Luxemburgse versie van het Franse RTL2 te starten, leidde tot protest om de zeer dominante positie van RTL in Luxemburg, waarop de nieuwe mediatoezichthouder ALIA het RTL2-project tegenhield en de eigenaar van DNR de stekker uit de zender haalde. Hierna startte een lange procedure om de oude DNR-frequenties te herverdelen.

L’Essentiel Radio

In het nieuwe project L’Essentiel Radio is RTL Group voor 25 % mede-eigenaar maar moest verklaren zich niet operationeel met het station bezig te houden (RTL is al actief met landelijke zenders in Luxemburg met in het Letzebuergs met RTL Radio Letzebuerg en Eldoradio alsmede het Duitstalige RTL Radio Deutschlands Hit-Radio). Edita, de uitgever van de gelijknamige krant L’Essentiel houdt 40 % van de aandelen en Vincent Bragard, Serge Leenman en Samuel Tabart, aandeelhouders van het Belgische Must FM 35%. Onder andere de online zender 7FM trachtte tevergeefs de frequentie te bemachtigen, net als het Franse NRJ en het eveneens Franse Lor’FM.

107.7 MHz

De zender zal zich richten op 25 tot 49 jarigen met een mix van muziek en journalistiek. De belangrijkste frequentie die de zender zal gebruiken is de 107.7 MHz. De start van de radiozender zal maandag 22 februari om 09:45 uur worden gevierd met de officiele lancering door de Luxemburgse premier Xavier Bettel.

Tweets:

Tags voor dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.