Nieuwe regering wil inzetten op stevige publieke omroep, NPO tevreden

De nieuwe regering wil inzetten op een stevige publieke omroep. De NPO vindt het “een goede zaak” dat de nieuwe coalitie inzet op een stevige publieke omroep.

Geen nieuwe bezuinigingen

Het regeerakkoord met de titel “Vertrouwen in de toekomst” is dinsdag gepresenteerd door de coalitiepartners VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Een nieuwe bezuinigingsronde voor de publieke omroep is niet aan de orde als het aan de regering ligt. De nieuwe regering zet in op een stevige publieke omroep.

Uitdagingen

Volgens de kersverse coalitie zijn de uitdagingen voor de journalistiek en mediabedrijven enorm, zowel op landelijk, regionaal als lokaal-niveau. “Grote internationale bedrijven domineren de markt wereldwijd en informatie is vaak direct gratis digitaal toegankelijk. Ruimte voor onafhankelijke onderzoeksjournalistiek en een stevige publieke omroep op alle schaalniveaus is hierdoor niet langer vanzelfsprekend, maar wel nodig vanwege het veranderende medialandschap. Daar willen we aan bijdragen in de komende jaren.“, aldus de regering in het akkoord.

“Goede zaak”

Shula Rijxman, voorzitter raad van bestuur NPO, reageert tevreden over het mediabeleid van de nieuwe regering. “Met teruglopende STER-inkomsten en concurrentie van internationale bedrijven zoals Netflix en HBO die de markt wereldwijd domineren wordt het steeds moeilijker om de publieke taak te vervullen. Het is daarom een goede zaak dat het nieuwe kabinet deze visie in het regeerakkoord deelt en daar aan wil bijdragen in de komende jaren.”, aldus Rijxman

Constructief

“We kijken er dan ook naar uit om met de nieuwe bewindspersoon constructief samen te werken hoe we, in deze tijd van globalisering van het medialandschap, onafhankelijke programma’s van Nederlandse bodem onder de aandacht kunnen blijven brengen van de Nederlandse bevolking.”, aldus Rijxman.

De nieuwe regering wil ook meer samenwerking tussen regionale en lokale media.

Sociale media: