Nieuwe tv-programmering publieke omroep in 2014

npoDe publieke omroep besteedt in de eerste helft van 2014 veel aandacht aan journalistiek, drama en evenementen in zijn tv-programmering. Een aantal programma’s verschuift naar een ander net, andere dag of ander tijdstip.

Dit bericht de NPO in een persbericht. ‘Met deze programmering hebben we ook in 2014 weer een mooi publiek aanbod waarmee we kijkers verbinden met de wereld om hun heen,’ aldus Shula Rijxman, Raad van Bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

Programmering en fusies
‘In 2014 gaan we de eerste gevolgen merken van de bezuinigingen in de programmering van de publieke omroep. Dit betekent minder eenmalige programma’s, langere series en minder aandacht voor human interest en amusement. Desondanks trakteren we de kijker in 2014 op veel mooie en onderscheidende programma’s,’ zegt Rijxman.

Meer journalistiek en drama
In 2014 versterkt de publieke omroep zijn journalistieke programmering met nieuwe programma’s en zijn ook de eerste gevolgen van de omroepfusies zichtbaar. Dat is onder andere terug te zien in de programma’s Dossier EenVandaag (AVROTROS) en Eén op één 1 (KRO-NCRV) met Eva Jinek en Sven Kockelman. Nieuwsuur (NOS en NTR) krijgt een extra dag en is voortaan 7 dagen per week te zien op Nederland 2. De publieke omroep vertelt het echte verhaal. Daarom veel Nederlands drama in 2014 met onder andere zes nieuwe telefilms op Zapp, Ramses (AVRO) over het leven van Ramses Shaffy en Johan (VPRO) over het leven van Johan Cruijff.

Evenementen
2014 is hét jaar van de grote evenementen. Op Nederland 1 besteedt de NOS onder andere aandacht aan de Olympische Winterspelen in Sotsji. In de aanloop naar de Olympische Spelen is op Nederland 2 De Bergen achter Sotsji (VPRO) te zien waarin Jelle Brandt Corstius op verkenning gaat in de Kaukasus. In 2014 vieren we voor het eerst Koningsdag waarvan de NOS uitgebreid verslag doet. De zomer van Nederland 1 staat voor een groot deel in het teken van het WK-voetbal in Brazilië.

Verschuivingen
Vanaf januari vindt er een aantal verschuivingen plaats in de programmering. Zo verhuist De Wereld Draait Door (VARA) van Nederland 3 naar Nederland 1 om 19.00 uur. Op Nederland 3 is hiervoor in de plaats om 19.30 uur StartUp (BNN) te zien en om 20.00 uur De Social Club (BNN). Lingo (TROS) verhuist van Nederland 1 19.00 uur naar Nederland 2 18.25 uur. Op Nederland 2 gaat Kunstuur (AVRO) van zaterdag naar zondag 18.50 uur en NTR Academie naar zaterdag 19.50 uur. Tegenlicht (VPRO/NTR) verhuist naar zondag 21.00 uur. Met het mes op Tafel (MAX) is dagelijks te zien om 19.55 uur, Andere Tijden (VPRO) verhuist naar donderdag 21.30 uur en 2voor12 (VARA) verhuist naar vrijdag 20.25 uur. Documentaires krijgen een prominentere plek in het nieuwe jaar op Nederland 2. Elke maandag is op primetime (21.00 uur) een documentaire te zien onder de naam 2Doc.