NLkabel: Kleine kabelaars laten zich niet dwingen door FOX Sports

Kleine kabelbedrijven in Nederland zoals Kabelnoord, CAI Harderwijk en SKV Veendam laten zich niet dwingen door FOX Sports om hun premium sportzender in het basispakket op te nemen. Dit bericht de overkoepelende organisatie van kabelaars in Nederland, NLkabel, op haar website.

KPN naar de rechter

Bij nieuwe contractbesprekingen tussen televisieaanbieders en de betaalzender FOX Sports blijkt FOX Sports te dwingen om hun televisiekanaal FOX Sports 1 Eredivisie op te nemen in het digitale basispakket. De prijs van het basispakket gaat dan wel met een aantal euro omhoog. KPN is om dezelfde voorwaarde al naar de rechter gestapt. Naast KPN blijken ook Tele2, Caiway en Delta Kabel een aflopend contract te hebben. De aanbieders zijn gezamenlijk naar de Autoriteit Consument en Markt gestapt. Aanbieder Vodafone maakte gisteren wel bekend tot overeenstemming te zijn gekomen met FOX Sports.

Kleine aanbieders

Namens de kleine kabelbedrijven (Kabelnoord, CAI Harderwijk, SK Veendam, SK Pijnacker, Kabelnet Edam-Volendam, Compenz Media/Plinq, KT Waalre en Kabeltex) voert NLkabel momenteel gesprekken met FOX Networks Group over doorgifte. NLkabel heeft in die gesprekken te kennen gegeven dat de leden niet door FOX gedwongen willen worden een premium sportzender op te nemen in het basispakket tegen een forse betaling. NLkabel wacht daarom de uitkomst van het geschil hierover tussen KPN en FOX af.

Minimum guarantee

Ook de door FOX gevraagde zogenaamde ‘minimum guarantee’ – een bedrag dat voor iedere digitale kijker moet worden betaald om überhaupt het premiumpakket van FOX-zenders aan klanten aan te mogen bieden – stuit op verzet. Mathieu Andriessen, directeur NLkabel: ‘Momenteel heeft minder dan 10% van de digitale kijkers een abonnement op FOX Sports Eredivisie. Dat 90% van de klanten dan een tariefstijging van 2 euro zou krijgen voor iets waar ze niet om gevraagd hebben vinden wij onredelijk. Het principe van het basispakket is immers: veel zenders voor weinig geld’.

À la carte

Het voorstel van FOX sluit volgens NLkabel ook niet aan bij het principe dat premium zenders zoveel mogelijk à la carte worden aangeboden. Voorbeelden van dergelijke à la carte doorgifte zijn Ziggo Sport Totaal, HBO en Film1. Verder heeft NLkabel twijfels bij de mededingingsrechtelijke houdbaarheid van de nieuwe voorwaarden zoals FOX die voorstelt.

1 augustus

Het contract van diverse aanbieders met FOX Sports loopt op 1 augustus af. KPN laat weten er alles aan te doen om te voorkomen dat voetballiefhebbers de start van het nieuwe seizoen, volgende week vrijdag, moeten missen. De grootste kabelaar van Nederland, Ziggo, heeft nog een contract voor de komende vier seizoenen en hoeft geen nieuwe contractbesprekingen aan te gaan.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.