AT: Nog geen duidelijkheid over verlengen lokale DAB+-vergunningen

Het is nog niet zeker dat de lokale DAB+-experimenteervergunningen na 1 juli verlengd worden tot 1 september. In diverse media werd eerder bericht dat Agentschap Telecom (AT) van plan zou zijn om deze vergunningen eenmalig te verlengen tot 1 september aanstaande.

Experimentele vergunningen

Sinds medio vorig jaar zijn diverse lokale omroepen in Nederland bezig met experimentele
uitzendingen via de digitale ether (DAB+). De omroepen maken hiervoor gebruik van een zogenaamde experimenteervergunning. Deze vergunning wordt afgegeven door het Agentschap Telecom voor een bepaalde periode. De vergunningen kunnen eventueel verlengd worden.

Lokale omroepen

In onder andere Zandvoort, Oost-Groningen, Den Haag, Groenlo en Duivendrecht wordt momenteel actief geëxperimenteerd door lokale omroepen met DAB+. Voor andere regio’s zijn wel vergunningen afgegeven maar zijn de experimenten nog niet gestart.

Tijdelijke vergunning

De huidige vergunningen hebben allemaal een looptijd tot 1 juli aanstaande. Via een aantal websites werd gemeld dat het Agentschap Telecom van plan zou zijn om deze vergunningen te verlengen tot 1 september aanstaande. Het agentschap zelf kan deze berichtgeving niet bevestigen. “Op dit moment weten we nog niet of de vergunningen eenmalig tot 1 september verlengd worden. Ik kan de berichtgeving in de media dus niet bevestigen.“, aldus Astrid Nijdam van Agentschap Telecom tegenover deze website.

Pilot

Naast de individuele lokale DAB+-experimenten van lokale omroepen zelf zijn ook de overkoepelende organisaties van lokale- en streekomroepen (OLON/NLPO) bezig met de voorbereidingen voor een pilot om lokale omroepen via DAB+ aan te bieden, Het is nog niet duidelijk wanneer deze pilot van start gaat en in welke regio de pilot wordt gehouden.

Ook werkt Agentschap Telecom aan een passend frequentieplan voor de (streeksgewijs) samenwerkende lokale omroepen en neemt daarvoor de begeleiding van een pilot van OLON en NLPO op zich.

Magazine

Agentschap Telecom heeft onlangs een artikel gepubliceerd in haar digitale magazine “Ontwikkelingen in de ether” over DAB+ met als titel “Digitale radio in de toekomst frequenter gebruikt?”. Het artikel is te vinden op de website van het agentschap.