Nominaties NL-Awards 2017 bekend gemaakt

Vandaag zijn de nominaties bekend gemaakt voor de NL-Awards, de onderscheidingen voor de beste producties van de regionale omroepen. Genomineerd zijn onder meer items over de gezondheidsrisico’s van de geitenhouderij, Limburgse kerstliedjes, een Q&A live op Facebook en een portret van een familie in het Groningse aardbevingsgebied.

Achttien nominaties

In totaal zijn dit jaar achttien radio- en tv-programma’s, online projecten en journalisten genomineerd, verdeeld over de categorieën ‘Eigen Nieuws’, ‘Beste TV-programma’, ‘Beste Radioprogramma’, ‘Beste Online Project’, ‘Documentaire’ en ‘Jong Talent’. De Overijsselse omroep RTV Oost wist maar liefst vier nominaties in de wacht te slepen.

‘Gemaakt met hart voor de regio’

Juryvoorzitter Rein Tolsma beleefde veel plezier aan het jureren. “Het was een feestje om de zestig ingezonden producties te bekijken en te beluisteren”, aldus het voormalige lid van de hoofdredactie van Omrop Fryslân. “Vaak was de jury onder de indruk van de kwaliteit van de inzendingen en het viel dan ook niet mee de prijswinnaars te bepalen. Wat opvalt is dat veel programma’s niet alleen zijn gemaakt met hart voor de regio, maar ook vanuit het zoeken naar verbinding. Zowel in de band tussen publiek en regionale omroep als ter versterking van de sociale samenhang in het uitzendgebied, soms zelfs met een relevantie die boven de eigen regio uitstijgt.

Uitreiking

De NL-Awards worden op woensdag 4 april uitgereikt in het Natlab in Eindhoven, tijdens het jaarlijkse NL Media Event (voorheen ROOS Dagen). Het NL Media Event wordt georganiseerd door de Stichting Regionale Publieke Omroep (RPO), het samenwerkings- en coördinatieorgaan voor de regionale publieke omroep in Nederland (voorheen ROOS).

Gouden NL-Award

Alle prijswinnaars dingen mee naar de categorieoverstijgende Gouden NL-Award. Hieraan is een geldprijs van € 2500,- verbonden. Vorig jaar ging deze onderscheiding naar Omroep Brabant, voor hun onderzoeksjournalistiek naar misstanden in tbs-kliniek Woenselse Poort.

Meer informatie is te vinden op de website van NL-Awards. Daar zijn de genomineerde programma’s ook te zien en te beluisteren.

Sociale media: