Noorwegen: Radio Metro weigert FM-zender uit te zetten in Oslo

De commerciële radiozender Radio Metro in Oslo (Noorwegen) weigert haar FM-zender uit te zetten. De radiozender had op 8 december haar uitzendingen via de analoge FM moeten staken.

FM uit de lucht

In Noorwegen moeten voor eind dit jaar alle FM-zenders uit de lucht zijn van de commerciële en publieke radiozenders. Alleen lokale radiozenders blijven voorlopig te horen in de analoge ether. Noorwegen heeft dit jaar een overstap gemaakt naar digitale radio via de ether oftewel DAB+.

Regio

Per regio worden de FM-zenders uitgeschakeld. Op 11 januari van dit jaar is met het uitzetten van de FM-zenders een begin gemaakt in de regio Nordland. Vandaag worden in noord Noorwegen de laatste FM-zenders uitgezet.

Oslo

De publieke omroep NRK heeft haar FM-zenders in de regio Oslo al in september uitgeschakeld en commerciële radiozenders hebben op 8 december hun FM-zenders moeten uitzetten. Radio Metro heeft dit echter nagelaten en zendt nog steeds uit via de FM in Oslo. Ook de zusterzenders van Radio Metro,Radio Rox en The Beat, zouden nog steeds te horen zijn op de FM.

Illegaal

De toezichthouder op de ether in Noorwegen spreekt nu van illegale uitzendingen van de commerciële radiozender in de regio Oslo. De toezichthouder zal één dezer dagen een sanctie bekend maken over de illegale uitzendingen.

Oneerlijk

De eigenaar van Radio Metro, 21 Ventures, vindt het oneerlijk dat commerciële lokale radiozenders in grote steden als Oslo wel hun FM-zender moeten uitschakelen maar lokale radiozenders in de minder bevolkte gebieden wel mogen blijven uitzenden.

Volgens 21 Ventures loopt er nog een zaak over het uitschakelen van de FM-frequenties bij Toezichthoudende Autoriteit van de Europese Vrijhandelsassociatie in Brussel. Totdat er een uitspraak is wil de eigenaar de radiozenders in de lucht houden in Oslo.

Sociale Media: