Norkring neemt nieuwe steunzender voor DAB+ in gebruik

Zenderexploitant Norkring heeft vandaag een nieuwe steunzender voor haar commerciële DAB+ in Vlaanderen in gebruik genomen. Vandaag is er een steunzender in Gent in gebruik genomen door de exploitant voor het DAB+-pakket op kanaal 11A.

Steunzender

De nieuwe steunzender in Gent maakt onderdeel uit van een uitbreiding van het bestaande DAB+-netwerk met vijf nieuwe steunzenders. Het gaat hierbij naast Gent om steunzenders in onder andere Antwerpen, Meerhout en Veltem. In de periode tussen april tot en met september wordt het netwerk dan nog verder uitgebreid tot 20 steunzenders. Er zullen in deze fase zenders worden geactiveerd in onder andere Turnhout, Waver, Oostende en Bellegem.

Netwerk

Het netwerk bestond tot op heden uit vijf steunzenders die vrijwel geheel Vlaanderen en de regio Brussel van signaal voorzien. Hierbij is voornamelijk outdoor dekking in grote delen van Vlaanderen gegarandeerd. Eind dit jaar moet ook de indoordekking van het netwerk sterk verbeterd zijn.

Radiozenders

Momenteel zenden de radiozenders Qmusic, Joe, BBC World Service radio, TOPradio, VBRO Radio, VBRO Evergreen, Radio Maria, FamilyRadio en ClubFM uit via het DAB+-netwerk van Norkring. Daarnaast hebben de publieke omroepen VRT en RTBF eigen DAB/DAB+-netwerken in de lucht. Het netwerk is ook in delen van Zuid-Nederland te ontvangen.

Te duur

Het uitbreiden van het netwerk door de zenderexploitant heeft ook nadelen. Doordat het netwerk wordt uitgebreid tot 20 zenders zal ook de doorgifteprijs voor de radiozenders stijgen. Zo moest eerder Radio FG besluiten de uitzendingen via DAB+ stop te zetten omdat het te duur zou worden om uit te zenden via DAB+.

TOPradio heeft in een crowdfundactie meer dan 75.000 euro opgehaald om in iedergeval dit jaar te kunnen blijven uitzenden via de digitale ether.

Sociale media:

Afbeelding

Theoretische dekking netwerk kanaal 11A met 20 steunzenders (bron Norkring)