Radio FG: “Uitzenden via DAB+ wordt te duur voor ons”

De Vlaamse commerciële radiozender heeft haar uitzendingen via DAB+ gestaakt omdat in de toekomst de kosten voor het uitzenden via de digitale ether te hoog worden.Dit heeft de radiozender aangegeven naar aanleiding van het plotseling stoppen van de uitzendingen van Radio FG via de digitale ether.

Ook Zen FM en eerder al Radio Stad hebben besloten hun uitzendingen via DAB+ te staken. Radio FG en Zen FM waren tot vrijdag te horen via het digitale ethernetwerk van zenderexploitant Norkring in Vlaanderen en Brussel. Via dit netwerk zenden ook radiozenders als Club FM, TOPradio, Family Radio, Radio Maria, VBRO, Joe, Qmusic en BBC Worldservice uit.

Uitbreiding netwerk

Momenteel zendt dit netwerk uit met behulp van vijf steunzenders in Vlaanderen en Brussel. Zenderexploitant Norkring wil dit netwerk volgend jaar gaan uitbreiden naar 20 steunzenders om zo de dekking te verbeteren. De hogere dekking zal echter ook meer kosten betekenen voor de deelnemende partijen op dit netwerk.

Radio FG

Radio FG is een Vlaamse commerciële radiozender die onderdeel uitmaakt van de Franse radioketen FG (Futur Génération). Naast Vlaanderen en Frankrijk zendt de radiozender ook uit in Monaco en Duitsland.

Te duur

Radio FG is momenteel alleen in de Antwerpse ether te horen via de FM en wereldwijd via Internet. Het is nog niet zeker of de uitzendingen via de FM na dit jaar gecontinueerd kunnen worden. “Aangezien de maandelijkse kosten van een DAB+-netwerk met meer dan 20 zenders niet betaalbaar is met één enkele lokale radiofrequentie en wij nog niet weten of onze regionale FM vergunning gaat verlengd worden eind dit jaar, en dus niet weten of we nog kunnen uitzenden in Antwerpen op FM, hebben wij jammer genoeg de uitzendingen via DAB+ moeten staken.”, aldus de radiozender in een reactie.

Internet

De radiozender hoopt in de toekomst wel terug te keren via DAB+. “Wij blijven geloven dat DAB+ een betere techniek is en vele extra voordelen kent t.o.v. de verouderde analoge FM techniek.”. Luisteraars buiten Antwerpen kunnen de radiozender blijven ontvangen via Internet. Voor mobiele ontvangst is er een speciale app beschikbaar met een mobiele internetstream die minder data verbruikt.