Minder aanbod commerciële radiozenders via DAB+ in Vlaanderen

Het aantal commerciële radiozenders dat uitzendt via de digitale ether (DAB+) in Vlaanderen is kleiner geworden.

Radio FG en Zen FM verdwenen

Per vandaag zijn Radio FG Vlaanderen en Zen FM gestopt met hun uitzendingen via de digitale ether. Beide radiozenders maakten gebruik van het digitale ethernetwerk van exploitant Norkring. Dit netwerk zendt uit in Vlaanderen en Brussel op kanaal 11A. Eerder al was Radio Stad gestopt met haar uitzendingen via de digitale ether. De radiozenders zijn nog wel ontvangen via FM en Internet. Waarom de radiozenders hun uitzendingen via DAB+ hebben gestaakt is niet bekend gemaakt.

Aanbod

Het aanbod van commerciële radiozenders dat uitzendt via de digitale ether in Vlaanderen via het netwerk van Norkring bestaat nu uit Club FM, Family Radio, Joe, Qmusic, Radio Maria, TOP Radio, VBRO en VBRO Evergreen. Tevens is BBC Worldservice te beluisteren via dit netwerk.

Betere kwaliteit

Sinds vandaag zijn de radiozenders TOPRadio en Radio Maria België wel in een betere uitzendkwaliteit te beluisteren via het DAB+-netwerk van Norkring. Beide radiozenders zijn nu te beluisteren in 80 kbps (was 64 kbps). Het netwerk van Norkring dat uitzendt op kanaal 11A is ook in delen van Zuid-Nederland te ontvangen.

DAB+

In Vlaanderen zenden naast diverse commerciële radiozenders sinds deze week ook de publieke radiozenders van de VRT uit in de norm DAB+. Voorheen zond de VRT uit in de oudere DAB-standaard.