Radiozenders VRT overgeschakeld van DAB naar DAB+

Sinds dinsdagmiddag 14.00 uur zijn de radiozenders van de publieke Vlaamse omroep VRT overgeschakeld van DAB naar DAB+. Tot vanmiddag werd het radioaanbod van de Vlaamse openbare omroep nog in de oudere DAB-standaard uitgezonden via de digitale ether. Het overschakelen van DAB naar DAB+ is enige tijd geleden al aangekondigd door de VRT.

Standaard

De DAB+-standaard is de opvolger van de oudere DAB-standaard. In Nederland wordt al een aantal jaar in de nieuwere DAB+-norm uitgezonden. In Vlaanderen werd tot op heden alleen door de commerciële radiozenders uitgezonden in de DAB+-norm.

De nieuwe standaard biedt een efficiënter gebruik van de digitale capaciteit en een betere audiokwaliteit. Nadeel is wel dat oudere digitale radio’s die alleen maar DAB kunnen ontvangen en niet de nieuwere DAB+-standaard vanaf vanmiddag onbruikbaar zijn geworden in Vlaanderen.

Aanbod

Met het overschakelen naar de nieuwe standaard wordt ook het aanbod van de VRT aangepast in de digitale ether. Naast de radiozenders Radio 1, Klara, Klara continuo, MNM, MNM Hits, Studio Brussel en VRT NWS zijn ook de diverse regionale edities van Radio 2 via een eigen kanaal via het digitale netwerk van de omroep te ontvangen.

Het gaat om de edities Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams Brabant en West-Vlaanderen. Radio 2 zendt  een aantal uur per dag een afwijkend programma uit in de diverse regio’s.

FM

VRT blijft de eerstkomende jaren zijn aanbod ook via FM uitzenden, zolang er geen algemene digitale overschakeling is, zo staat het ook in de Beheersovereenkomst 2016-2020 tussen de VRT en de Vlaamse Overheid.

Daarnaast zijn de VRT radiozenders ook te beluisteren via digitale tv en via internet. In delen van Zuid Nederland is het aanbod van de VRT via de digitale ether ook te ontvangen via DAB+ op kanaal 12A.

Website

De VRT heeft een speciale website beschikbaar gesteld met vragen en antwoorden over de uitzendingen in de digitale ether.

Video: