Radiozenders VRT schakelen 17 oktober over van DAB naar DAB+

Alle radiozenders van de Vlaamse publieke omroep VRT schakelen per dinsdag 17 oktober naar de nieuwe digitale uitzendnorm DAB+. Momenteel wordt het radioaanbod van de Vlaamse openbare omroep nog in de oudere DAB-standaard uitgezonden. Hier komt met ingang van 17 oktober een einde aan aldus de VRT in een persbericht vandaag.

Digitale radio

Momenteel is de VRT al actief in de digitale ether (kanaal 12A) met de radiozenders Radio 1, Radio 2, Klara, Klara continuo, MNM, MNM Hits, Sporza, Studio Brussel en VRT NWS. Deze radiozenders worden momenteel nog uitgezonden in de zogenaamde DAB-norm. In delen van Zuid-Nederland is dit netwerk ook te ontvangen met een digitale radio.

Upgrade

Vanaf dinsdag 17 oktober gaat de omroep overschakelen op de nieuwere DAB+-norm. In Nederland wordt al een aantal jaar uitgezonden in deze nieuwe norm. Ook diverse commerciële radiozenders zenden in Vlaanderen en Brussel al uit via de DAB+-standaard.

Kwaliteit wordt 80kbps

De VRT is al enige tijd aan het experimenten met DAB+-uitzendingen via haar netwerk. Dit gebeurd via het testkanaal VRT DAB+ Test. Via dit kanaal wordt uitgezonden in een kwaliteit van 80 kbps. Daarnaast wordt er een zogenaamde slide-show uitgezonden (waarvoor 16 kbps per kanaal wordt gereserveerd).

Twaalf zenders

Naast de radiozenders Radio 1, Klara, Klara continuo, MNM, MNM Hits, Studio Brussel en VRT NWS zullen vanaf november ook de diverse regionale edities van Radio 2 een eigen kanaal krijgen via het digitale netwerk van de omroep. Het gaat om de edities Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams Brabant en West-Vlaanderen. Radio 2 zendt namelijk een aantal uur per dag een afwijkend programma uit in de diverse regio’s.

DAB-radio onbruikbaar

De VRT heeft ook bevestigd tegenover deze website dat er vanaf november geen kanalen meer in de oude DAB-norm te horen zullen zijn via haar digitale netwerk. “VRT zal het huidige DAB netwerk upgraden naar DAB+. Er blijft géén aanbod in de oudere DAB norm, het hele aanbod zal in DAB+ te beluisteren zijn“, aldus de Vlaamse openbare omroep eerder tegenover MediaMagazine.nl.

Digitale radio’s die de DAB+-norm niet kunnen ontvangen zullen daardoor vanaf november onbruikbaar zijn in grote delen van Vlaanderen. De Waalse omroep RTBF zendt momenteel nog wel een aantal kanalen in de oudere DAB-norm uit.

FM

VRT blijft de eerstkomende jaren zijn aanbod ook via FM uitzenden, zolang er geen algemene digitale overschakeling is, zo staat het ook in de Beheersovereenkomst 2016-2020 tussen de VRT en de Vlaamse Overheid. Daarnaast zijn de VRT radiozenders ook te beluisteren via digitale tv, via de websites van de merken of via de apps.

Video: