NOS: Hard maken voor behoud Eredivisie-samenvattingen

ntrDe NOS gaat zich er hard voor maken om ook na het seizoen 2013-2014 de samenvattingen van de Eredivisie te blijven uitzenden. Dit bericht de NOS op haar website.

Algemeen directeur van de NOS, Jan de Jong, reageert op de goedkeuring van het plan door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) van het Amerikaanse tv-netwerk Fox om een meerderheidsbelang te nemen in Eredivisie Live. De Jong: “Het voetbal is een beetje van ons allemaal. De kijker, en daar doen wij het voor, is super tevreden met NOS Studio Sport. Wekelijks kijken miljoenen mensen naar het Eredivisie voetbal bij de NOS, het is de afgelopen vijftig jaar structureel het best bekeken programma van de Nederlandse televisie. Onze aanpak spreekt mensen aan. Dus als het aan ons ligt, zenden we ook de komende vijftig jaar de Eredivisie uit.” “Eens in de zoveel jaar komen de rechten op de markt, dat is een gegeven. Het staat een ieder vrij om de rechten te kopen. Ervaring uit het verleden leert dat dit niet altijd een succes is geweest, denk aan Sport7 en, korter geleden, Talpa,” aldus de algemeen directeur van de NOS.

“Fox heeft de clubs 80 miljoen toegezegd. Dat is fantastisch voor het voetbal. Maar het geld moet ergens vandaan gaan komen; Fox is geen liefdadigheidsinstelling. Als Fox de samenvattingen op een eigen kanaal gaat uitzenden, dan is dat een kostbaar middel om de kijker lekker te maken voor betaaltelevisie. Als Fox de rechten aan ons verkoopt, dan levert dat geld op.” “Daar ligt een kans voor ons, want – om in voetbaltermen te blijven – de wedstrijd is nog niet afgelopen; we kunnen nog scoren. Hier gaan de NOS en de publieke omroep natuurlijk vol voor. Wij willen niets liever dan de Eredivisie blijven uitzenden. Maar niet ten koste van alles, want we staan ook voor een enorme bezuinigingsoperatie.”

De NOS heeft de samenvattingsrechten tot de zomer van 2014. (via NOS.nl)