NOS Langs de Lijn viert 50e verjaardag op NPO Radio 1

Vandaag, zondag 1 januari 2017 viert NOS Langs de Lijn haar 50e verjaardag. Die dag wordt het startsein gegeven van een viering die het hele jaar zal duren.

Verjaardagsuitzending

In de verjaardagsuitzending, die op Nieuwjaarsdag van 14.00 tot 19.00 uur te beluisteren is op NPO Radio 1, blijft het programma ook vooral zichzelf. Dus met live flitsen van de sport (o.a. NK marathonschaatsen en skispringen in Garmisch-Partenkirchen), maar zeker ook met historie en nostalgie.

Tijdmachine

Het eerste uur van de uitzending is een tijdmachine van tientallen geluidsfragmenten. “Een trip down memory lane met bijzondere sportgebeurtenissen uit vijftig jaar Langs de Lijn en een keur aan illustere stemmen uit het verleden.”, aldus het persbericht.

In de tijdmachine komen komen fragmenten voor zoals de legendarische presentator Willem Ruis (1977-1983) en verslaggever Theo Koomen, die in 1984 verongelukte na de wedstrijd FC Twente-MVV. Hun stemmen klinken voor even weer in huis en in de auto alsof ze op dát moment live verslag doen.

Presentatie

Verder ontvangt het huidige presentatieduo Henry Schut en Hugo Borst elk uur een oud-presentator. Achtereenvolgens Koos Postema (15.00-16.00 uur), Tom Blom (16.00-17.00 uur), Rocky Tuhuteru (17.00-18.00 uur) en Govert van Brakel (18.00-19.00 uur) nemen plaats achter de microfoon.

Jack van Gelder

Robbert Meeder gaat de hele middag langs bij NOS-coryfeeën als Bep van Houdt, Kees Jansma en Jack van Gelder, om live in de uitzending herinneringen op te halen aan hun Langs de Lijn-periode.

Muziek

Vanwege de verjaardag wordt de muziek op 1 januari eenmalig uitgezocht door muziekminnende fans van NOS Langs de Lijn, onder wie popprofessor Leo Blokhuis en oud-zwemmer Pieter van den Hoogenband.

Viering het hele jaar door

Een greep uit de overige festiviteiten in 2017: gedurende het hele jaar is er wekelijks een historisch item te horen in de zondagmiddaguitzending; in april wordt een workshop ‘sport op de radio’ georganiseerd voor jonge radiomakers en in september is er een live-uitzending met publiek in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

NPO Radio 1 is te ontvangen via FM, DAB+, alle (digitale) radiopakketten en wereldwijd via Internet.

Tweets:

Video:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.