(C) Mediamagazine

ACM: NOVEC mag middengolfzender Groot Nieuws Radio sluiten

De ACM heeft het verzoek van zenderexploitant Broadcast Partners om ook na september gebruik te maken van het middengolfzender in Zeewolde afgewezen. Via dit zendstation zendt momenteel nog Groot Nieuws Radio haar programma uit op 1008 kHz op de middengolf.

Niet verlangen

Volgens de ACM (Autoriteit Consument en Markt) kan de zenderexploitant dit niet verlangen van de eigenaar van de zendmasten, NOVEC. Broadcast Partners wilde ook na 31 augustus 2017 van het opstelpunt gebruik blijven maken voor de uitzendingen van Groot Nieuws Radio via de middengolf.

In de huidige overeenkomst heeft de eigenaar van de masten uitdrukkelijk laten opnemen dat zij het antenne-opstelpunt Zeewolde vanaf 1 september 2017 sluit. Volgens Broadcast Partners wil NOVEC op de locatie van de middengolfantennes windmolens plaatsen.

“Erg belangrijk”

Groot Nieuws Radio is teleurgesteld over de uitspraak van de ACM. Voor luisteraars van het christelijke radiostation is de uitzending via de middengolf nog erg belangrijk, omdat er geen landelijke dekking is via DAB+, aldus de Christelijke radiozender in een persbericht.

Overstap DAB+ komt te vroeg

Directeur Wilfred Hardeman van Groot Nieuws Radio: “We willen graag nog een aantal jaar blijven uitzenden via de middengolf vanwege het grote bereik van de zender. De volledige overstap naar DAB+ komt voor ons nog te vroeg. Helemaal omdat we nog geen landelijk bereik hebben.”

Uitspraak bestuderen

Wilfred Hardeman over de uitspraak van de ACM: “We gaan de uitspraak bestuderen en beraden ons op vervolgstappen.” Groot Nieuws Radio zendt op dit moment naast de middengolf ook uit via DAB+, internet, interactieve televisie en de analoge kabel.

Groot Nieuws Radio is verplicht om uit te zenden via de middengolf om zo ook gedeeltelijk dekking via DAB+ te verkrijgen in Oost Nederland. In andere delen van Nederland wordt er digitale ethercapaciteit gehuurd bij zenderexploitant MTVNL. Minister Kamp (Economische Zaken) heeft eerder aangegeven dat het mogelijk is om een middengolfzender in Lopik te plaatsen. Broadcast Partners geeft echter aan dat op deze locatie geen hoogvermogen-uitzendingen mogen plaatsvinden.