NPO Cultura en KX Radio staan uitgebreid stil bij 10 jaar KX Radio

Het internetstation KX Radio bestaat 10 jaar en niet alleen de radiozender zelf maar ook digitale themazender NPO Cultura besteden aan deze verjaardag ruim aandacht.

Tien jaar

KX Radio KX Radio werd opgericht in 2005 door Rob Stenders samen met Ties Roodhardt en Kees-Jan Schoots. Rob Stenders richtte het station op, om tegenwicht te bieden aan de steeds meer doelgroepgerichte radiostations met vaste formats, waarbij de radio-dj steeds meer slechts presentator was en steeds minder de samensteller van het programma. De eerste uitzendingen kwamen uit de eigen studio van Rob Stenders in zijn woonhuis in Almere. Veel bekende DJ’s maken en maakten programma’s voor KX Radio zoals Gerard Ekdom, Leo Blokhuis, Ad Bouman, Hans Hogendoorn, Luc van Rooij, Henk Westbroek, Maurice Verschuuren, Jeroen van Inkel, Simone Walraven en Astrid de Jong.

Etherfrequentie

In 2009 probeerde KX Radio de etherfrequentie te bemachtigen die was vrijgekomen na het faillissement van Arrow Classic Rock maar dit bleek financieel niet haalbaar Na diverse jaren met financiële problemen werd in 2011 besloten de uitzendrechten onder te brengen bij de AVRO. Sindsdien zendt KX Radio uit op het 3FM themakanaal Serious Talent. Tot juni 2013 had KX Radio een studiolocatie in het gebouw van Eyeworks in Amsterdam. Daarna verhuisde de studio naar het gebouw van de TROS in Hilversum. Sinds maart 2014 heeft de radiozender  een studio in het Vondel CS in het Vondelpark in Amsterdam. In het Concessieplan van de NPO dat vanaf 2016 ingaat is er wel een plek in de digitale ether gereserveerd voor KX Radio. De radiozender mag dan landelijk gaan uitzenden via DAB+.

KX Radio

KX Radio viert haar 10-jarig bestaan tot en met zondag 4 oktober met het KX Radio Basispakket. “Het basispakket is een lijst met liedjes waarvan ‘wij’ denken dat je die op zijn minst 1 keer gehoord zou moeten hebben. De verzameling bestaat niet alleen maar uit de gekende hits maar zoals je van ons gewend bent is er ook voor de connaisseurs veel te genieten. Een combinatie van de bouwstenen van de popmuziek en de creatievelingen die er de afgelopen paar jaren weer een dimensie aan hebben kunnen toevoegen. Met deze lijst kun je een heel leven vooruit.”, aldus KX Radio.

Luisteraars kunnen hun eigen KX Radio Basispakket samenstellen via Internet. Elke dag zijn er vanaf 09.00 uur versie uitzendingen die na 21.00 herhaald zullen worden. Presentatie van de programma’s is in handen van onder andere Leo Blokhuis, Daniel Dekker, Fred Siebelink, Gerard Ekdom, Sander Hoogendoorn, Jan-Willem Roodbeen,
Ronald Giphart, Corné Klijn, Bert van Lent, Jasper Leijdens en oprichter Rob Stenders

NPO Cultura

Ook NPO Cultura besteedt aandacht aan dit jubileum met een geheel aan Het Basispakket opgehangen muziekprogramma. In twee keer twee uur doet NPO Cultura, in nauwe samenwerking met KX Radio, AvroTros, 3FM en Fenno Werkman– een ronde langs bekende muziekliefhebbers (onder wie veel (oud-) KX-medewerkers) om hen te vragen naar hun absolute favorieten uit dat Basispakket. Muziekarchivaris Fenno Werkman duikt speciaal voor NPO Cultura en KX Radio in zijn rijke popbeeldenarchief voor de lastigst te illusteren clips uit het Basispakket. Het programma is zaterdag 26 en zondag 27 september vanaf 20:30 uur op NPO Cultura. NPO Cultura is te ontvangen via vrijwel alle digitale televisiepakketten en via Internet.

Samenzwering

Op 17 oktober viert KX Radio een feest rond het 10-jarig bestaan van de radiozender in de Vorstin! in Hilversum. Voor deze zogenaamde ‘Samenzwering’ staan onder andere de acts Stepherd & Skinto, Afterpartees, Heavylight, Ronde en De Kraaien geprogrammeerd.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.