NPO Radio 1: De Taalstaat presenteert het Vergeetwoordengala

Vandaag, zaterdag 10 december, presenteert het KRO-NCRV radioprogramma De Taalstaat van Frits Spits het eerste Vergeetwoordengala. Het gala vindt plaats in het Calypso Theater in Wijk bij Duurstede en wordt rechtstreeks uitgezonden op NPO Radio 1 tussen 11.00 en 13.00 uur.

“Vergeetwoord”

Het vergeetwoord is een populair onderdeel van het programma De Taalstaat. Luisteraars kunnen een vergeetwoord adopteren en in ruil daarvoor ontvangen zij een adoptiebewijs. Hun vergeetwoord treedt dan toe tot het zogenaamde Gezelschap Van Geadopteerde Vergeetwoorden dat wordt beheerd door schrijfster Nelleke Noordervliet.

Tweede leven

Volgens presentator Frits Spits is het jammer dat veel woorden in de vergetelheid dreigen te raken. ‘Mooie woorden als wiedeweerga, struweel of prudent. Het is misschien logisch dat ze minder gebruikt worden maar wij geven ze graag een tweede leven. Om onze luisteraars te bedanken dat ze zo goed voor deze woorden zorgen, organiseren we dit festival. In een stad waarvan de oude naam bijna vergeten is: Wijk bij Duurstede. Vroeger heette dat Dorestad’.

Gasten

Gasten in het programma zijn natuurlijk Nelleke Noordervliet en vaste Taalstaat-medewerkers Rene Appel en Ton den Boon, de hoofdredacteur van De Dikke van Dale. Muziek komt van Annick Boer, Lone van Roosendaal en Rene van Wegberg. Zij staan nu in de theaters met het liedjesprogramma Op Een Mooie Pinksterdag. Taalhistoricus Ewoud Sanders zal de geschiedenis van vergeetwoorden onder de loep nemen en speciale gast is Mieke Bloemendal, die komt praten over haar in 1999 overleden man Philip Bloemendal. Ze heeft onlangs haar archieven aan Beeld en Geluid geschonken.

De Taalstaat – Vergeetwoordenfestival is vanaf 11.00 uur te beluisteren via NPO Radio 1, NPO Radio 1 is landelijk te ontvangen via FM, DAB+, alle (digitale) radiopakketten en wereldwijd via Internet.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.