NPO Radio 4 in het teken van Mozart tijdens de Mozartweek

NPO Radio 4 staat tot en met vrijdag 14 juni geheel in het teken van de Oostenrijkse componist Mozart.tijdens de Mozartweek. De week wordt vrijdag afgesloten met ‘De Mozart Top 50’.

“Mozart was wonderkind”

Het is de eerste keer dat er een Mozartweek wordt gehouden op NPO Radio 4. “Mozart is vaak de eerste componist die bij je opkomt als je aan klassieke muziek denkt”, zegt Simone Meijer, zendermanager van NPO Radio 4. “Hij was een wonderkind dat uitgroeide tot een veelzijdig componist: pianosonates, opera’s, symfonieën, strijkkwartetten… Mozart componeerde meer dan 600 werken in ongeveer dertig jaar tijd. Hij was ook een fascinerend persoon, geestig, flamboyant en excentriek. Dat alles biedt voldoende ingrediënten om een week lang bij Mozart stil te staan.

Mozartweek

Tijdens de Mozartweek is er op NPO Radio 4 overdag veel aandacht voor de componist en zijn muziek. Uiteraard komen de allergrootste ‘hits’ voorbij en zullen de programmamakers de luisteraars ook verrassen met zijn minder bekende meesterwerken.

Wolfgangs Woorden

In elk programma is deze week de rubriek Wolfgangs Woorden te horen, waarin Owen Schumacher bijzondere citaten voorleest uit de honderden, vaak grappige brieven die Mozart schreef tijdens zijn lange reizen door Europa. Presentator Lex Bohlmeijer doet elke avond tussen 19.00 en 20.00 uur in het programma Passaggio verslag van zijn fietstocht in de voetsporen van Mozart in en rond Salzburg.

Website

Online kunnen luisteraars via de website van de radiozender onder meer meedoen aan de quiz Amadeus: feit en fictie. Voor wie eerst zijn kennis wil opvijzelen, is er een ‘biografie voor beginners’: Leer Mozart kennen in 5 stappen.

Mozart Top 50

Luisteraars kunnen vanaf vandaag tot en met dinsdag 11 juni via de website van de radiozender stemmen op hun favorieten uit het complete oeuvre van Wolfgang Amadeus Mozart. De door hen samengestelde Mozart Top 50 is vrijdag 14 juni te horen tussen 09.00 en 19.00 uur op de klassieke radiozender.

NPO Radio 4 is in heel Nederland te beluisteren via FM en/of DAB+, alle (digitale) radiopakketten en wereldwijd via Internet.

Video: