NPO Radio 5 en Radio Maria zijn gestopt met uitzendingen via middengolf

Zowel NPO Radio 5 als Radio Maria zijn afgelopen nacht rond 0.00 uur gestopt met hun uitzendingen via de middengolf.

Voor NPO Radio 5 betekent het afschakelen van de middengolfzenders op 747 kHz (Flevopolder) en 1251 kHz (Zuid Limburg) een definitief einde van de middengolfuitzendingen, Radio Maria onderzoekt nog de mogelijkheden om terug te keren op de Middengolf.

NPO Radio 5

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) kondigde vorig jaar september aan dat het de middengolfuitzendingen per september 2015 ging staken. De afgelopen maanden zijn de luisteraars van NPO Radio 5 uitgebreid voorgelicht over de alternatieve ontvangstmogelijkheden van de publieke radiozenders. Naast het ontvangen van NPO Radio 5 via de kabel, Digitenne en Internet is ook digitale radio via de ether (DAB+) een mogelijkheid. De NPO is momenteel druk bezig om dit DAB+-netwerk op kanaal 12C verder uit te breiden met extra steunzenders.

Luisteraars Radio 5 welkom bij Radio Paradijs

De commerciële radiozender Radio Paradijs die ook uitzendt op de middengolf probeert luisteraars van NPO Radio 5 af te snoepen. Ruud Poeze van Radio Paradijs: “Triest dat deze groep oudere luisteraars zomaar wordt gedumpt, of wordt gedwongen een digitaal alternatief te vinden. Dat zou begrijpelijk zijn voor jongeren, maar NPO durft 3FM niet te ruilen voor Radio 5, bang voor de commerciële concurrentie”. Radio Paradijs is in Midden Nederland te ontvangen via de middengolffequentie 1584 kHz en Internet. Daarnaast is Radio Paradijs per vandaag ook in West Nederland te ontvangen via DAB+ op kanaal 8A.

Radio Maria

Radio Maria heeft haar uitzendingen via de middengolffrequentie 675 kHz (Lopik) noodgedwongen gestaakt. De zenderexploitant van de middengolfzender, KPN Broadcast Services, heeft de dienstverlening stopgezet en volgens de eigenaar van de zendmast, NOVEC, is er groot onderhoud nodig aan deze mast. Toch is Radio Maria nog bezig met een onderzoek om te kunnen blijven uitzenden op de middengolf. “Dit onderzoek is al een aantal maanden bezig en nog steeds gaande”, aldus Ger Zimmermann, de voorzitter van Radio Maria.

“Bij dit onderzoekt wordt gekeken of er eventueel via een andere locatie en of andere zenderexploitant kan worden worden uitgezonden”,aldus Zimmermann. “We zijn nog steeds pogingen aan het doen om de middengolfuitzendingen van Radio Maria in de lucht kunnen houden. Dit zal zeker niet een middengolfzender met een landelijk bereik worden maar eerder op regionaal of lokaal niveau. Hierover is wekelijks contact met de overheid en het Agentschap Telecom”, aldus Zimmermann. Voorlopig zijn de uitzendingen van Radio Maria via de middengolf gestaakt. Radio Maria zendt al wel uit via DAB+ (landelijk via kanaal 11C en regionaal in West Nederland via kanaal 8A) en via Internet.

Middengolf

Voorlopig blijven de commerciële radiozenders Groot Nieuws Radio (1008 kHz) en Radio 538 (891 kHz / Zuid Limburg) actief op de middengolf. Daarnaast zijn er een aantal kleinere middengolfzenders actief zoals Radio Paradijs (1584 kHz), KBC/Seagull (1602 kHz) en VAHON Hindustani Radio (1566 kHz). Op onder andere zondag zijn de uitzendingen van de kerkzender Radio Bloemendaal te horen via 1116 kHz. Per vandaag zijn Radio Paradijs, KBC/Seagull en VAHON ook actief via de digitale ether middels DAB+. Groot Nieuws Radio zendt ook via DAB+. In Oost Nederland via het regionale kavel op kanaal 6B en in andere delen via het DAB+-netwerk van MTVNL.

Einde uitzendingen NPO Radio 5 via 747 kHz en Radio Maria via 675 kHz:

2 reacties

  1. 2013 met radio 1 nieuws 24 radio 2 top 2000 3fm alnative radio 6 efteling radio en FunX krijgen we geen fm

  2. Op 7 juni 2013 vind ik het Jammer dat radio 5 eraf gaat van de middengolf en mensen die van rachid’s leeftijd luisteren naar slam fm en hij verwacht radio 5 hij luistert naar wekker wakkker

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.