NPO Radio 5 komt met ‘Omschakelweek’

De publieke radiozender NPO Radio 5 komt van 15 augustus tot 22 augustus met de ‘omschakelweek’. NPO Radio 5 verlaat per 1 september de middengolf en wil de week gebruiken om haar luisteraars hiervan bewust te maken.

Einde middengolf voor NPO Radio 5

NPO Radio 5 stopt op 1 september met haar uitzendingen via de middengolffrequenties 747 kHz (vanuit de Flevopolder) en 1251 kHz (Zuid-Limburg). De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) bespaart 1,2 miljoen euro per jaar door de bezuiniging en wil dit geld gebruiken om verder te investeren in digitale uitzendingen via de ether (DAB+). Luisteraars die nu nog via de middengolf luisteren moeten per 1 september zijn overgeschakeld op een alternatieve ontvangstmanier.

Omschakelweek

De ‘omschakelweek’ start op 15 augustus. “Een week lang wijzen we onze luisteraars op alle manier van Radio 5-luisteren na het afschakelen van de AM, een week later op 1 september. Met spelletjes, service, prijzen en een kijkje terug naar de ‘wereld van de middengolf’.”, aldus de radiozender. Er is inmiddels ook een Facebook-pagina geopend.

AM Helpdesk

Om de luisteraars van NPO Radio 5 verder te adviseren heeft de radiozender sinds maandag de AM-helpdesk geopend. Luisteraars kunnen elke werkdag tussen 14 en 16 uur bellen met een belteam op 0800 0900 500. De luisteraars krijgen een advies hoe zij vanaf 1 september de radiozender nog kunnen ontvangen in hun situatie. Buiten deze tijden is op het telefoonnummer de ‘frequentielijn’ te horen.

Internet

Ook via Internet is veel informatie beschikbaar gesteld door NPO Radio 5 over de ontvangstmogelijkheden van NPO Radio 5.

Middengolf

Niet alleen NPO Radio 5 verlaat de middengolf per 1 september. Ook de katholieke radiozender Radio Maria verlaat per 1 september de middengolf en is vanaf dan alleen via de ether nog te ontvangen via DAB+. Groot Nieuws Radio en een aantal kleinere middengolfstations blijven wel te horen via de middengolf. Een overzicht van de situatie op de middengolf vind je hier.

Voorlichtingsfilm NPO Radio 5 over omschakeling: