Afschakelen middengolfzenders in stroomversnelling

Zowel in Nederland als de landen om ons heen worden de komende periode een aantal middengolfzenders uitgeschakeld. Nieuwe technieken als DAB+ en internetradio alsmede de hoge kosten van het uitzenden via de middengolf zijn de oorzaak van de afschakeling van de zenders

Radio Maria en NPO Radio 5

In Nederland worden per september de middengolfzenders van NPO Radio 5 en Radio Maria afgeschakeld. Zowel NPO Radio 5 als Radio Maria zijn ook te ontvangen via DAB+ al zal de ontvangst van NPO Radio 5 in delen van Nederland nog te wensen overlaten. Voor de ontvangst van NPO Radio 5 en de overigens zenders van de NPO via DAB+ moeten er de komende periode nog extra steunzenders worden geplaatst. Deze zogenaamde “fase 3” zal de komende periode door zenderexploitant KPN Broadcast worden uitgerold.

Radio Maria heeft aangegeven per 1 september alleen via DAB+ en Internet te gaan uitzenden. Of er een andere zender te horen zal zijn via de middengolffrequentie 675 kHz is onduidelijk. De zenderlocatie waarvan nu wordt uitgezonden in Lopikerkapel zal vermoedelijk eind dit jaar worden ontmanteld.

Groot Nieuws Radio

Het ziet er naar uit dat Groot Nieuws Radio voorlopig als enige grote middengolfzender in Nederland actief blijft via de 1008 kHz. Wel zal Groot Nieuws Radio haar luisteraars aanraden om de overstap te maken naar DAB+. De Christelijke radiozender zal in een groot deel van Nederland per 1 september via DAB+ te ontvangen zijn.

Radio 538

Radio 538 zendt ook uit via de middengolf. In Zuid-Limburg wordt er uitgezonden via de 891 kHz. Radio 538 heeft in Zuid-Limburg geen FM-zenders staan maar is wel in die regio via DAB+ te ontvangen. Radio 538 heeft echter geen plannen om de middengolfzender in Zuid-Limburg geheel af te schakelen. Afgelopen weken zond de middengolfzender op een lager vermogen uit in verband met preventief onderhoud aldus Radio 538 tegenover deze website. Inmiddels lijkt de zender weer op het normale vermogen uit te zenden.

Daarnaast zijn er nog een aantal kleinere middengolfzenders actief in Nederland zoals onder andere Radio Bloemendaal, Radio Waddenzee, Radio Paradijs en VAHON Hindustani Radio. Een deel van deze radiozenders is vanaf september ook te ontvangen via DAB+ maar blijft ook uitzenden via de middengolf.

Duitsland

In Duitsland gaat het afschakelen van de middengolf in hoog tempo door. De Westdeutscher Rundfunk (WDR) heeft begin juli haar middengolfzenders uitgezet en 30 september volgt de Bayerische Rundfunk. De landelijke radiozender Deutschlandradio heeft nog een aantal middengolfzenders in de lucht maar deze worden per 31 december 2015 ook het zwijgen opgelegd. De Amerikaanse legerzender AFN Europe heeft ook het voornemen om haar middengolfzenders in Duitsland uit te schakelen in de komende maanden.

Frankrijk

Ook de Franse publieke omroep Radio France heeft deze week aangekondigd de middengolf eind dit jaar te gaan uitschakelen. Eind 2016 zal ook de langegolf-zender worden uitgeschakeld.

Niet helemaal stil

Toch zal het niet helemaal stil worden op de middengolf. Naast een aantal kleinere middengolfzenders in Nederland zijn er ook nog radiozenders op de middengolf te horen uit onder andere België (RTBF), Luxemburg en Groot Brittannië. In Groot Brittannië zendt zowel de BBC als een aantal commerciële radiozenders als talkSPORT en Absolute Radio nog steeds uit via de middengolf.

Toekomst middengolf in Nederland

Minister Kamp van Economische Zaken heeft eerder laten weten dat de middengolffrequenties niet worden meegenomen in een eventuele veiling. Volgens Minister Kamp is er geen schaarste meer op de middengolf doordat veel radiozenders op de middengolf hun uitzendingen willen gaan staken of al gestopt hebben. Wel hebben diverse partijen aangeven doelgroep-radio te willen maken op de middengolf met laag vermogen en geen behoefte hebben aan FM of DAB+.

“In aanvulling hierop is het voornemen om het spectrum in deze band voortaan niet meer te veilen, maar – conform de mogelijkheid die het Frequentiebesluit biedt – vergunningen te verlenen op volgorde van binnenkomst van de aanvragen. Om dit mogelijk te maken wordt een wijzing van het Nationaal Frequentieplan zo snel mogelijk in gang gezet.”,aldus Kamp in een brief naar de Tweede Kamer. Het is onduidelijk of de plannen van Minister Kamp doorgaan aangezien de Tweede Kamer en de Minister lijnrecht tegenover elkaar staan in deze discussie.

Voorlichtingsfilm NPO Radio 5 over verlaten middengolf per 1 september 2015: