Radio Maria stopt uitzendingen via middengolf

Radio Maria stopt met ingang van september met haar uitzendingen via de middengolffrequentie 675 kHz. Dit bericht Radio Maria in een persbericht. Radio Maria blijft te ontvangen via DAB+ (kanaal 11C) en Internet.

KPN Broadcast stopt middengolf-uitzendingen

KPN Broadcast, exploitant van de zendmast in Lopikerkapel, staakt de uitzendingen via de middengolf eerder dan verwacht en er blijkt geen betaalbaar AM-alternatief te zijn, meldt het bestuur van Radio Maria. “Digitale radio is de radio van de toekomst. Met een veel betere geluidskwaliteit dan via de analoge signalen van de middengolf”, zegt bestuursvoorzitter Ger Zimmermann in het persbericht.

DAB+

Radio Maria is al enige tijd landelijk te ontvangen via DAB+ (digitale radio via de ether) op kanaal 11C. Hiervoor huurt de radiozender capaciteit van 100%NL. Radio Maria had ook recht op DAB+-capaciteit op het regionale kavel in West-Nederland op kanaal 8A. Door het stoppen van de uitzendingen via de middengolf zal de vergunning inclusief het recht op DAB+-capaciteit op kanaal 8A vervallen. Radio Maria had deze capaciteit al onderverhuurd aan Groot Nieuws Radio. Of Radio Maria ook daadwerkelijk haar vergunning voor het uitzenden via middengolffrequentie inlevert is nog niet duidelijk.

Radio Maria is ook in onderhandeling met aanbieders van digitale pakketten om distributie via de diverse digitale radiopakketten te bewerkstelligen. Radio Maria is wereldwijd te ontvangen via Internet.

Radio Maria gaat digitaal

Inmiddels heeft Radio Maria de campagne ‘Radio Maria gaat digitaal’ gestart.  “We vinden het erg belangrijk om onze luisteraars zo goed mogelijk te helpen bij de overstap naar digitale radio” zegt Zimmermann. “Er is een technisch spreekuur zodat luisteraars met hun vragen ergens terecht kunnen. Ook bieden we op onze website alle mogelijke informatie om zorgeloos over te kunnen stappen naar digitale radio.” In september verwacht Radio Maria een aangepaste app uit te brengen voor smartphones en tablets, voor de platforms iOS en Android. Op de website www.radiomaria.nl/digitaal houdt de organisatie alle ontwikkelingen rondom het nieuwe luisteren bij.

Toekomst Radio Maria op middengolf al lange tijd onzeker

In mei gaf Radio Maria al aan tegenover deze website dat de toekomst van de katholieke radiozender op de middengolf zeer onzeker is. Begin dit jaar had Radio Maria al te kampen met extra onderhoud aan de zendmast van haar middengolfzender in Lopikerkapel. Een tuidraad van de zendmast was losgeraakt waardoor de zendmast scheef kwam te staan. Door de onderhoudswerkzaamheden moest Radio Maria haar uitzendingen tijdelijk staken van de middengolf.

Het ligt in de verwachting dat de zendinstallatie voor de middengolf-uitzendingen in Lopik na september spoedig gesloopt gaat worden.