NPO Radio 5 vertelt verhalen achter lintjes

NPO Radio 5 staat tot en met 26 april uitgebreid stil bij de jaarlijkse lintjesregen. Elke dag zijn bijzondere portretten te horen van mensen die in het verleden een koninklijke onderscheiding kregen. Op 26 april volgen verslaggevers de uitreiking van de lintjes op verschillende plaatsen in het land.

Van Inkel

Jeroen van Inkel neemt vanaf maandag 23 april in Je dag is goed (07.00 tot 10.00 uur, Omroep MAX) elke ochtend een kijkje in de wereld achter de decoraties. Hij praat met mensen die in het verleden een lintje voor iemand hebben aangevraagd en laat ook de gelauwerden aan het woord.

Open Huis

Tom Herlaar praat in Open Huis (14.00 tot 16.00 uur, EO) op maandag en woensdag met Martine van Grieken en Kim Nagtzaam van de Kanselarij der Nederlandse Orden. Zij leggen uit wat er gebeurt nadat een aanvraag voor een lintje is ingediend.

Bert op 5

In Bert op 5 (16.00 tot 18.00 uur, KRO-NCRV) laat presentator Bert Kranenbarg deze week een aantal bijzondere portretten van eerder gedecoreerden horen.

Bekende Nederlandse artiesten

Bekende Nederlandse artiesten met een onderscheiding zijn te gast bij Manuëla Kemp in De MAX! (18.00 tot 20.00 uur, Omroep MAX). Op maandag ontvangt zij Jan Rot, op dinsdag Rob de Nijs, woensdag schuift Mathilde Santing aan en op donderdag komt Thijs van Leer naar de studio.

Het land in

Op de dag dat de lintjes van dit jaar worden uitgereikt, donderdag 26 april, trekken verslaggevers van NPO Radio 5 het land in. Zij zijn aanwezig bij de feestelijkheden in verschillende plaatsen en praten met burgemeesters en kersverse lintjesdragers. Die berichtgeving loopt donderdag als een rode draad door de uitzendingen van NPO Radio 5.

Luisteren

NPO Radio 5 is landelijk te ontvangen via DAB+, alle (digitale) radiopakketten en wereldwijd via Internet.