NPO: “Te weinig Nederlandstalige muziek op radiozenders is onzin”

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) vindt de kritiek van Buma Cultuur dat er bij de publieke omroep structureel weinig Nederlandstalige muziek wordt gedraaid, onzin. Dit stelt een woordvoerster van de NPO tegenover de Telegraaf vandaag.

Dramatische cijfers

Volgens een onderzoek dat Buma Cultuur heeft laten uitvoeren wordt er op de radiozenders van de NPO structureel te weinig Nederlandstalige muziek gedraaid. „Bij de landelijke zenders NPO Radio 1, 2 en 3FM is slechts 4,6 procent van de honderd meest gedraaide nummers Nederlandstalig”, zegt Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur tegenover De Telegraaf. „Bij de regionale omroepen, waar ik juist heel veel muziek uit mijn omgeving verwacht, is het iets beter met 13,5 procent. Maar de lokale stations scoren met 4 procent zelfs slechter dan de landelijke zenders. Dit zijn dramatische cijfers.”, aldus Helmink tegenover het dagblad.

NPO is het oneens

De NPO is het niet eens met de conclusies van Buma Cultuur: „Radio 2 en 3FM draaien een breed pakket aan platen. Het geeft geen goed beeld als je alleen naar de honderd meest gedraaide nummers kijkt”, stelt een zegsvrouw van de NPO tegenover De Telegraaf. „Bij het totaal aan Nederlandstalige muziek gaat het om heel andere cijfers: bijna 10 procent op 3FM en 15 procent op Radio 2.” Ook wijst ze erop dat speciaal voor Nederlandstalige muziek het platform Sterren.nl is opgericht.

De directeur van Buma Cultuur is overigens geen voorstander van een verplicht quotum voor Nederlandstalige muziek op de radio. In Frankrijk moet de publieke omroep 40 procent Franstalige muziek draaien.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.