NPO verwacht meer geld van kabel en andere distributeurs

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) verwacht vanaf komend jaar meer eigen inkomsten te genereren, met name vanwege hogere inkomsten van kabel- en overige distributeurs. Dit schrijft de NPO in haar meerjarenbegroting.

Vergoedingen

De NPO vraagt voor de uitzending van haar zenders – waarvan de distributie van 3 televisiezenders en 5 radiostations verplicht zijn – een vergoeding. Voor de themakanalen (NPO 101, NPO Nieuws, NPO Politiek, NPO Cultura en het nieuwe gecombineerde NPO Best/NPO Zapp Xtra) stelt het 8 miljoen euro beschikbaar die uit inkomsten van distributie komen. In de nieuwe opzet wordt NPO Doc geschrapt (documentaires moeten voortaan bij NPO Cultura worden ondergebracht) en NPO Best en NPO Zapp Xtra/NPO Zappelin Xtra worden samengevoegd.

Uitwijkvoorzieningen

Overigens zal de NPO in 2016 investeren in uitwijkvoorzieningen zodat uitzendingen ook buiten het Hilversumse Mediapark elders kunnen worden voortgezet. De kosten hiervoor worden gedekt uit nieuwe en goedkopere technologie, integratie van themakanalen waardoor geld vrijkomt. De investeringen zijn een gevolg van het niet afdoende adequaat hebben van backupvoorzieningen zo is gebleken nadat iemand de essentiele delen van het uitzendproces in de NOS/NPO gebouwen wist binnen te dringen vorig jaar.

Distributie

In 2016 zal de NPO voor haar uitzendingen via de digitale ether (DVB-T) voorbereidingen treffen om in 2017 als de huidige afloopt, over te gaan op HD-uitzendingen via de nieuwere technologie DVB-T2. Thans zendt de NPO op eigen frequentieruimte free to air uit met NPO1, NPO2, NPO3, de regionale publieke omroep en acht radiostations.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.