NPO voert naamswijziging themakanalen door

Per vandaag, maandag 26 maart, zal de NPO de namen van een aantal themakanalen gaan wijzigen. De wijziging was vorig jaar al aangekondigd door de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

Nieuwe namen

Vanaf vandaag gaat NPO Best verder als NPO 1 extra, NPO Cultura wordt NPO 2 extra en NPO 101 wordt NPO 3 extra. De inhoudelijke profielen van de kanalen wijzigen niet aldus de NPO in een persbericht.

Alternatief

Met de naamswijziging wil de NPO de kanalen meer als alternatief voor de kijkers op de hoofdkanalen invullen en een meer niche-invulling geven voortgaande op de hoofdkanalen.

Aanbod

NPO 1 extra biedt programma’s uit het rijke archief van de NPO, met een accent op films en series. NPO 2 extra wordt de verdiepende zender met o.a. documentaires, reportages, kunst en culturele registraties en evenementen. NPO 3 extra is het kanaal met programmering voor jongeren met o.a. humor, informatie en muziek.

Kanaaldeling

Voor zover bekend zal NPO 1 Extra het kanaal blijven delen met NPO Zapp/Zappelin Xtra. Voor NPO 1 extra zal 950.000 euro, NPO 2 extra 2 miljoen en NPO 3 extra 1,15 miljoen euro beschikbaar komen in 2018.

Geen HD-kwaliteit

Er zijn volgens de NPO nog geen plannen om de themakanalen ook in HD-kwaliteit aan te bieden aan de distributeurs. “Er zijn momenteel geen concrete plannen om de themakanalen in HD-kwaliteit aan te bieden”, aldus Arthur Schuitemaker, woordvoerder bij de NPO eerder tegenover deze website.