NPO wil in 2017 in HD-kwaliteit uitzenden via digitale ether

De Nederlandse Publiek Omroep (NPO) is voornemens om vanaf 2017 uit te gaan in HD-kwaliteit via de digitale ether (DVB-T/Digitenne). Dit schrijft de NPO in haar jaarverslag over 2015 dat afgelopen week is verschenen. Dit jaar wil de publieke omroep al voorbereidingen treffen om te gaan uitzenden in de nieuwe norm: DVB-T2.

DVB-T2

Momenteel zendt de publieke omroep nog in standaard/SD-kwaliteit uit via haar eigen frequentieruimte, waarvoor een verlenging tot 2030 – in lijn met die van KPN/Digitenne – is aangevraagd. Ook stelt de NPO te onderzoeken hoe ze ’terugkijken’ via DVB-T(2) mogelijk kan maken. Momenteel is via HbbTV via de digitale ether uitzending gemist al beschikbaar waarbij een internetaansluiting op de televisie benodigd is.

Meer interactieve content

Daarnaast wil de NPO komen met meer interactieve content via HbbTV, visualisaties en slideshows bij NPO Radio 1 via DAB+ (digitale radio via de ether). Naast Replay TV en Begin Gemist wil de publieke omroep komen met een uitbreiding van het experiment Fragment Gemist. Met de dienst ‘Fragment Gemist’ kan de kijker kan direct teruggaan naar gemiste tv-fragmenten via de online live stream of on demand stream.

Uitwijkvoorziening

De NPO heeft verder in 2015 een volwaardige ‘Uitwijkvoorziening’ in gebruik genomen; waarmee het mogelijk is de uitzendingen van de publieke omroep op een andere locatie dan het Mediapark bij uitval voort te zetten. Iets dat tot vorig jaar praktisch gezien nauwelijks mogelijk was. Hierdoor kunnen via de reguliere infrastructuren kabel, ether en satelliet de uitzendingen van de publieke omroep bij uitval van het Hilversumse Mediapark toch doorgang hebben.

Extra diensten bij uitwijkvoorziening

“In 2016 zullen extra diensten worden toegevoegd, waaronder Teletekst, en worden er bij de Uitwijkvoorziening extra faciliteiten in gebruik genomen. De noodvoorziening, volledig selfsupporting, bevindt zich op geruime afstand van het Mediapark en is aangesloten op een onafhankelijk noodstroomsysteem.”,aldis de NPO

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.