NPO wil uitzenden in HD-kwaliteit via de digitale ether

De Nederlands Publieke Omroep (NPO) wil zijn televisiezenders vanaf 2017 in HD-kwaliteit aanbieden via de digitale ether. Hiervoor zal de NPO moeten overstappen op een andere uitzendtechniek en zullen kijkers in veel gevallen een nieuwe ontvanger moeten aanschaffen. Het aanbieden van HD-zenders via de digitale ether is alleen mogelijk middels de nieuwe DVB-T2 techniek.

“Door ethertelevisie niet alleen ‘in de lucht’ te houden, maar ook te innoveren, krijgen kijkers meer mogelijkheden om te kiezen tussen verschillende aanbieders van televisie”, maakte NPO-bestuurder Henk Hagoort  vandaag bekend op het Mediapark Jaarcongres. Kijken via de ether kan nu al met Digitenne. Naast de publieke en regionale televisie- en radiozenders wordt via Digitenne ook een betaaltelevisiepakket aangeboden door KPN. De zenders van de NPO en regionale omroep zijn echter zonder abonnement (Free to Air) te bekijken.

HD kwaliteit, nieuwe ontvanger nodig

Als het aan de NPO ligt, kunnen kijkers vanaf 2017 nog steeds via de ether kijken, maar dan in HD-kwaliteit. Ook dan zullen NPO 1, NPO 2 en NPO 3 gratis te ontvangen zijn. De consument is de winnaar met meer keuze tussen aanbieders en meer kwaliteit op het beeldscherm. Wel zal de consument in veel gevallen een nieuwe ontvanger moeten aanschaffen voor de ontvangst van de televisiezenders in HD-kwaliteit. Ook zijn er veel ontvangers bij de consumenten in bruikleen als onderdeel van hun Digitenne-abonnement bij KPN.

Door gebruik van nieuwe digitale technologie kunnen kijkers lineair en interactief in HD kijken. De NPO onderzoekt daarnaast de mogelijkheden van NPO Gemist terugkijken via de ether.

Nieuwe zendvergunning

Voorwaarde voor de overstap naar HD TV via de ether is het verkrijgen van nieuwe zendvergunningen en nieuwe frequenties. Het ministerie van Economische Zaken beslist hier binnenkort over. De NPO ziet graag  dat er naast kabel en IPTV, ook een volwaardig derde infrastructuur en dus keuzemogelijkheid voor de consument blijft bestaan.

Het is ook niet duidelijk of KPN, die het product Digitenne aanbiedt via de digitale ether na 2017 wil doorgaan met deze dienst en of KPN dan wil overstappen op de DVB-T2-techniek.