NTR-documentaire wint Zilveren Nipkowschijf

ntrDe documentaireserie Het nieuwe Rijksmuseum van de NTR heeft vandaag de Zilveren Nipkowschijf gewonnen, de prijs voor het beste Nederlandse tv-programma van 2012.

Het VPRO-radioprogramma Plots werd onderscheiden met de Zilveren Reismicrofoon.

 De documentaireserie van Oeke Hoogendijk bestond uit vier delen, waarvan de laatste twee pas onlangs werden afgerond. De eerste twee werden jaren geleden al uitgezonden. Andere genomineerden voor de Zilveren Nipkowschijf waren de televisieserie Volgens Robert van de VARA en de tv-serie Moeder, ik wil bij de revue van omroep MAX.

Hogendijk is dolblij over het winnen van de Nipkowschijf, maar ze ziet de prijs ook als een “staand applaus” voor de Nederlandse kwaliteitsdocumentaire in het algemeen: “Laat nou net die grootse traditie van filmmaken ten onder gaan door het besluit tot opheffing van het Mediafonds en de giga-bezuinigingen op de publieke omroep. Ik hoop daarom dat de toekenning van deze prijs nog een wake-up call kan zijn voor de beleidsmakers van Nederland. “

“Wrang gevoel” bij VPRO’s ‘Plots’
Het Radio 1-programma Plots van de VPRO ontving de Zilveren Reissmicrofoon. “Wrang”, omdat Jair Stein de eervolle prijs in ontvangst neemt in de wetenschap dat zijn programma vanaf januari 2014 niet meer te horen zal zijn. Met de nieuw geformuleerde prioriteiten op Radio 1 is er voor een programma als Plots geen plaats meer. ‘Het geeft een tweeslachtig gevoel om als programma een kroon opgezet te krijgen terwijl het verdwijnt. Maar de Reissmicrofoon is de mooiste onderscheiding die je als radiomaker kunt krijgen. Deze prijs voor Plots betekent grote waardering voor een genre, waarvoor de VPRO zich hard blijft maken’, aldus Gerard Walhof, hoofdredacteur VPRO radio.

Jair Stein reageert met gemengde gevoelens op de prijs: ‘Het is een ongelofelijke eer om deze prijs te mogen ontvangen, namens alle fantastische makers van Plots. Het is even ongelofelijk dat de uitreiking precies in de week komt waarin de ontslagen vallen bij de VPRO. Ook makers van de vandaag bekroonde VPRO-programma’s zullen volgend jaar thuis zitten, omdat die programma’s in januari opgeheven worden. De Reissmicrofoon krijgt zo onbedoeld een dubbelfunctie. Het is een bekroning voor bijzonder werk en een aandenken aan radio die straks niet meer gemaakt zal worden.’

Voor de Zilveren Reissmicrofoon waren ook VPRO-programma Bureau Buitenland en radio-dj Edwin Evers van 538 genomineerd.

Meer via de website: http://chatserver.ikon.nl/nipkow/.