OLON: Staatssecretaris dwingt niet tot samenwerking regionale en lokale media

OLON, de koepelorganisatie van lokale omroepen in Nederland vindt dat staatssecretaris Dekker (media) nog veel ruimte en tijd laat als het gaat om de samenwerking tussen regionale en lokale media.

De OLON reageert hiermee op de beleidsreactie van Sander Dekker op het voorstel van ROOS ‘het nieuwe publieke regionale mediabedrijf: betrokken en betrouwbaar’ om de regionale omroep te hervormen. Als het aan de staatssecretaris ligt is er per 1 januari 2017 geen sprake meer van regionale omroepen maar van één regionale omroeptaak die wordt belegd bij één landelijke entiteit, de Regionale Publieke Omroep (RPO), en wordt uitgevoerd door regionale redacties. Vooralsnog vallen de verzorgingsgebieden van deze redacties samen met de huidige provinciegrenzen. Op termijn kan RPO op grond van sociaal-culturele overwegingen ook andere verzorgingsgebieden aanwijzen.

Samenwerking lokale en regionale media

De OLON is van mening dat de beleidsreactie van de staatssecretaris minder concreet en dwingend is dan de Raad voor Cultuur als het gaat over (het ontbreken van) de plannen voor samenwerking van regionale omroepen met lokale omroepen. “Opnieuw geeft hij aan de nadere samenwerking tussen lokale en regionale omroepen formeler te willen vastleggen. Hij vindt dat ROOS zich nog meer kan richten op de samenwerking met lokale omroepen. Hij suggereert daarbij dat het voor de hand ligt om deze samenwerking eerst te realiseren met de grote lokale omroepen.”,aldus de OLON. Over de plannen voor samenwerking met de landelijke publieke omroep volgt nog een separate beleidsreactie.

Raad voor Cultuur

De Raad voor Cultuur adviseerde de staatssecretaris eerder dat de regionale omroepen na de bestuurlijke reorganisatie op den duur samen met OLON streeft naar een samensmelting van de 13 regionale en 278 lokale omroepen tot mediacentra. “Hieraan kunnen verschillende partijen deelnemen: commerciële media, culturele en maatschappelijke organisatie, maar ook burgerinitiatieven en lokale overheden. In een aantal steden (o.a. Zaanstad, Eindhoven en Hilversum) zijn experimenten in die richting gaande.”, aldus de Raad voor Cultuur.

NLPO

De OLON en NLPO (Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen) zijn van mening dat de beleidsreactie van de staatssecretaris nog veel ruimte en tijd laat als het gaat om de samenwerking tussen regionaal en lokaal. “Aan de andere kant zijn alle ingrediënten aanwezig om vergaande samenwerking verder vorm te gaan geven. Maar met de komst van de RPO als samenwerkings- en coördinatieorgaan dat verantwoordelijk is voor de verwezenlijking van de publieke media-opdracht op regionaal niveau wordt de regionale omroepsector op stoom gebracht om echt aan de slag te gaan met de toekomst van de niet-landelijke publieke omroep. “,aldus de OLON.

“De NLPO staat klaar om samen met de RPO op daadkrachtige wijze de maatschappelijke waarde van de niet-landelijke publieke omroep opnieuw te borgen. Daarbij zal de uitdaging overigens niet liggen in de grote steden maar juist ook in de landelijke gebieden waar de nieuws- en informatievoorziening ernstig onder druk staat.”, aldus de OLON in een reactie.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.