OLON/NLPO aan informateur: Investeer in levensvatbare lokale omroep

De overkoepelende organisaties van lokale omroepen (OLON/NLPO) doet middels een brief een oproep aan de informateur van het nieuwe Kabinet: Edith Schippers.

Traject

Beide organisaties werken sinds twee jaar aan een ingrijpend traject om de kwaliteit en continuïteit te verbeteren en de kosten te reduceren bij de lokale omroepen. “Wij doen een klemmend beroep op de kabinetsformateurs om ons te helpen onze doelen te realiseren door extra in de lokale omroep te investeren.”, aldus beide organisaties in een brief.

Streekomroepen

Sinds twee jaar wordt er door de organisaties gewerkt aan een plan om de huidige 260 lokale omroepen om te vormen naar 80 streekomroepen. Deze plannen worden inmiddels door de meeste gemeenten ondersteund. Door schaalvergroting kunnen de omroepen beter voorzien in een zogenaamd Lokaal Toereikend Media Aanbod (LTMA).

Geld

Om dit aanbod mogelijk te maken is geld nodig waarbij het bedrag dat door gemeenten worden opgehoest niet voldoende is. ” Voor een relevante en levensvatbare lokale omroep in 2020 is een minimale extra investering benodigd van 30 miljoen euro per jaar”, aldus de OLON/NLPO in de brief.

Passage

De organisaties stellen daarom voor een passage in het regeerakkoord op te nemen met betrekking tot lokale omroepen: “Het kabinet wil door extra te investeren in de lokale omroep een impuls geven aan de relevantie en levensvatbaarheid van de publieke lokale media-instellingen in Nederland en neemt daarvoor extra stimuleringsmaatregelen in de ordegrootte van 30 miljoen per jaar, ondersteund door passende wet- en regelgeving.”

De gehele brief naar Edith Schippers is hier te vinden.