Omgewaaide zendmast bemoeilijkt communicatie op Sint-Maarten

Een belangrijke zendmast van telecomprovider UTS op Sint-Maarten is door orkaan Irma omver geblazen. Hierdoor wordt de telecommunicatie op het eiland bemoeilijkt.

Zendmast

De belangrijke zendmast van telecombedrijf UTS in de hoofdstad Philipsburg knakte tijdens de orkaan Irma die afgelopen woensdag over het eiland trok. Hierdoor is mobiele telefonie op het eiland amper mogelijk. De zendmast van 40 meter belandde boven op het hoofdgebouw van UTS en sloeg een krater in het dak.

Waterschade

“Door dat gat kwam zo veel regen binnen dat we genoodzaakt waren om alle apparatuur uit te schakelen, ook de systemen die nog voor het laatste beetje verbinding met de buitenwereld zorgden. Dat geldt niet alleen voor het mobiele verkeer, maar ook vaste telefonie en internet,” vertelt UTS-woordvoerder Fayna Haseth vanuit Curaçao tegenover het Algemeen Dagblad.

Herstel

Ook tientallen kleinere zendmasten van het telecombedrijf zijn door stormschade niet meer bruikbaar. Vanuit Curaçao staan monteurs klaar om naar Sint-Maarten te gaan om de verbindingen te herstellen. Het is echter nog niet veilig om naar het door de orkaan getroffen eiland te vertrekken.

Radiozenders

Zoals eerder gemeld hebben ook veel radiozenders op Sint-Maarten hun uitzendingen moeten staken door orkaan Irma. De antennes zijn verwoest en veel apparatuur is beschadigd geraakt. Inmiddels heeft de radiozender Laser101 haar uitzendingen weer hervat door gebruik te maken van een noodaggregaat.

Hulp

De Nederlandse radio- en televisiezenders steunen de nationale inzamelingsactie van het Rode Kruis, voor de slachtoffers van orkaan Irma. Sinds donderdagavond uur worden er radio- en tv-spotjes uitgezonden.

Irma

Orkaan Irma is nu onderweg naar de Verenigde Staten. Irma beweegt ten noorden van Cuba met een snelheid van circa 25 kilometer per uur en windstoten van bijna 250 kilometer per uur in noordwestelijke richting. Irma gaat in het weekend in het zuiden of zuidoosten van de staat Florida aan land. Diverse Amerikaanse nieuwszenders besteden hier aandacht. Zo is FOX News live te volgen via Youtube.

https://www.youtube.com/watch?v=Y214pmMQcxY