Lokale omroep aantal dagen uit de lucht door ransomware

De lokale omroep Omroep Maasduinen is slachtoffer geworden van een hack. Hierdoor was het een aantal dagen stil op de radiozender van de lokale omroep.

Ransomware

Omroep Maasduinen is de lokale omroep voor de Limburgse gemeente Gennep. Volgens de website maasduinencentraal.nl wisten de “internetcriminelen” binnen te dringen in de software van de omroep en een zogenaamde ‘ransomware’ te installeren. Hierdoor is de omroep sinds woensdag niet meer te beluisteren geweest. Inmiddels zijn de uitzendingen weer gestart.

Gemeenten kiest voor GennepNews

Overigens heeft Omroep Maasduinen nog meer slecht nieuws te horen gekregen deze week. Omroep GennepNews wordt waarschijnlijk de nieuwe lokale omroep voor de gemeente Gennep. Burgemeester en wethouders van de Limburgse gemeenten stellen de gemeenteraad voor om de keus voor GennepNews te steunen.

GennepNews zou beter toegerust zijn dan Omroep Maasduinen om ook via nieuwe sociale media de inwoners van Gennep te bereiken. Daarnaast zou GennepNews minder subsidie nodig hebben om als lokale omroep te functioneren.

Meer lokaal

Een belangrijk argument voor de gemeente is ook dat GennepNews meer lokaal gericht is en Omroep Maasduinen meer regionale aspiraties heeft. Deze uitspraak is opvallend aangezien de NLPO, de overkoepelende organisaties van streekomroepen, juist voorstander is van meer regionale samenwerking tussen lokale omroepen. De gemeenteraad moet zich nog over het advies uitspreken.