Omroep Vlaardingen van start met uitzendingen via DAB+

Omroep Vlaardingen is sinds een aantal dagen gestart met uitzendingen via de digitale ether (DAB+). De uitzendingen van de lokale omroep zijn te horen in de regio Vlaardingen via kanaal 6B.

Experimenteervergunning

De lokale omroep maakt voor de uitzendingen gebruik van een tijdelijke experimenteer-vergunning die is afgegeven door het Agentschap Telecom. Naast de uitzendingen van de omroep zelf wil de lokale omroep ook een tweetal themazenders gaan starten via DAB+. Omroep Vlaardingen is na de lokale omroepen in Oost Groningen en Emmeloord de derde lokale omroep die via de digitale ether is te horen.

Innovatie en economische vooruitgang

Deze experimenteervergunningen worden door het Agentschap Telecom voor een bepaalde periode van maximaal een jaar uitgegeven. Het agentschap heeft eerder aangegeven dat experimenteervergunningen zijn bedoeld voor innovatie en economische vooruitgang. Deze vergunningen kunnen volgens het Agentschap Telecom bijdragen aan het verbeteren van de kennis van het gebruik van het radiospectrum. De experimenten vinden plaats met relatief laag vermogen. De meeste vergunningen worden afgegeven voor een periode van 6 tot 12 maanden.

Meer lokale omroepen

Naast de genoemde lokale omroepen zullen in de nabije toekomst nog meer lokale omroepen gaan starten met DAB+-uitzendingen. Uit informatie die deze website eerder heeft opgevraagd bij het Agentschap Telecom blijken er ook experimentele DAB+-vergunningen te zijn vergeven in Groenlo (kanaal 6A), Apeldoorn (kanaal 10D) en Warmond (Zuid-Holland) (kanaal 10C). Het is nog niet duidelijk wanneer de (lokale) omroepen in deze regio’s van start gaan met hun uitzendingen via de digitale ether.

OLON

Een landelijke invoering van digitale radio via de ether voor lokale omroepen laat nog op zich wachten. Naast de genoemde lokale initiatieven is er bij de OLON, de overkoepelende organisatie van lokale omroepen in Nederland, ook een plan voor een pilot met lokale radio via DAB+. Voorlopig ontbreekt het de OLON echter aan de financiële middelen om de pilot uit te voeren.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.