AT: Meer lokale DAB+-experimenten in aantocht

Op meer locaties in het land zullen binnen afzienbare tijd experimenten met lokale uitzendingen via DAB+ gaan plaatsvinden. Uit informatie die deze website verkregen heeft van Agentschap Telecom blijkt dat er naast lokale experimentele DAB+-vergunningen in Vlagtwedde, Emmeloord en Vlaardingen, het agentschap ook tijdelijke vergunningen heeft afgegeven in Groenlo, Apeldoorn en Warmond.

Lokale DAB+-vergunningen

Sinds juli van dit jaar zenden een aantal lokale omroepen in Oost-Groningen uit via de digitale ether (DAB+). De lokale omroepen Radio Westerwolde, RTV Logo en Havenstad FM zijn in de regio Oost Groningen te horen op kanaal 7B. Momenteel maken deze omroep gebruik van één steunzender maar binnen afzienbare tijd zal dit worden uitgebreid met een tweede steunzender voor een beter bereik.

Emmeloord en Vlaardingen

Daarnaast zullen in de regio Emmeloord binnenkort ook een aantal lokale omroepen te horen zijn via DAB+. Naast de lokale omroepen uit de regio Emmeloord zullen ook aantal commerciële radiozenders te horen zijn via dit netwerk op kanaal 10A.

Begin december gaat Omroep Vlaardingen van start met uitzendingen via de digitale ether op kanaal 6B. Omroep Vlaardingen heeft aangegeven dat de start van de uitzendingen via DAB+ samenvalt met de start van de jaarlijkse ‘Glazen Huis’-actie van de omroep.

Groenlo, Apeldoorn en Warmond

Uit informatie die deze website heeft opgevraagd bij het Agentschap Telecom blijken er ook experimentele DAB+-vergunningen te zijn vergeven in Groenlo (kanaal 6A), Apeldoorn (kanaal 10D) en Warmond (Zuid-Holland) (kanaal 10C). Het is nog niet duidelijk wanneer de (lokale) omroepen in deze regio’s van start gaan met hun uitzendingen via de digitale ether.

Innovatie

Het agentschap heeft eerder aangegeven dat experimenteervergunningen zijn bedoeld voor innovatie en economische vooruitgang. Deze vergunningen kunnen volgens het Agentschap Telecom bijdragen aan het verbeteren van de kennis van het gebruik van het radiospectrum.

“Experimenteervergunningen zijn niet bedoeld voor economisch gewin en kennen daardoor beperkingen met betrekking tot de geldigheidsduur, het geografisch gebied waarin mag worden uitgezonden en de technische karakteristieken en schaal van het gebruik.”, aldus het Agentschap Telecom eerder tegenover deze website. De experimenten vinden plaats met relatief laag vermogen. De meeste vergunningen worden afgegeven voor een periode van 6 tot 12 maanden.

Lokale omroepen

Een landelijke invoering van digitale radio via de ether voor lokale omroepen laat nog op zich wachten. Naast de genoemde lokale initiatieven is er bij de OLON, de overkoepelende organisatie van lokale omroepen in Nederland, ook een plan voor een pilot met lokale radio via DAB+. Voorlopig ontbreekt het de OLON echter aan de financiële middelen om de pilot uit te voeren.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.