Onderhandelingen tussen OLON en Buma/Stemra lopen nog

De onderhandelingen tussen de OLON en Buma/Stemra over de muziekrechten voor lokale omroepen lopen nog steeds. Eind vorig jaar kwam naar buiten dat de onderhandelingen tussen de OLON, de overkoepelende organisatie van lokale omroepen in Nederland en de rechtenorganisatie Buma/Stemra waren vastgelopen en dat de Buma/Stemra lokale omroepen op individuele basis ging aanschrijven op het betalen van de muziekrechten.

Collectieve regeling

Al ruim 25 jaar onderhandelt de OLON namens de lokale omroepsector over hoogte van de afdracht van lokale omroepen aan Buma/Stemra. Deze collectieve regeling zorgt voor een lagere vergoeding aan muziekrechten die de omroepen moeten betalen. De onderhandelingen voor de rechten vanaf het jaar 2015 lopen al enige maanden maar hebben nog geen overeenkomst opgeleverd. Nadat aanvankelijk de gesprekken tussen OLON en Buma/Stemra in december 2015 waren vastgelopen is er via bemiddeling door ABC Legal toch weer getracht voortgang in de zaak te brengen, aldus de OLON in berichtgeving naar de lokale omroepen.

Voorbehoud

“Dat leek in aanvang heel succesvol te zijn en wij zijn ook een heel end gevorderd in de onderhandeling over een concepttekst van een mogelijke overeenkomst tussen OLON en Buma/Stemra, waar partijen achter zouden kunnen staan. Als OLON hebben wij evenwel altijd een voorbehoud gemaakt voor het eindresultaat van de onderhandeling en van dat voorbehoud hebben wij ook gebruik gemaakt afgelopen vrijdag. Dit hebben wij overigens altijd gedaan onder betaling van voorschotten aan Buma/Stemra voor het gebruik van de auteursrechten.”, aldus de OLON.

Eerlijke en faire deal

Belangrijkste uitgangspunt van de OLON is en blijft een eerlijke en faire deal, die in lijn is met wat andere partijen uit het publieke bestel aan Buma/Stemra afdragen,onder gelijke omstandigheden. De OLON gaat de overeenkomst nu voorleggen aan het College van Toezicht op Collectieve Beheersorganisaties.”Aangezien wij zelf niet kunnen controleren of de voorgestelde overeenkomst in lijn is met wat Buma/Stemra met andere partijen uit het publieke bestel afspreekt, hebben wij Het College gevraagd een uitspraak te doen over de situatie met betrekking tot OLON en Buma/Stemra. Als het College aangeeft dat het voorstel van Buma/Stemra in lijn is met afspraken die gelden voor andere partijen uit het publieke bestel, dan helpt dat ons dat bij het accepteren van het voorstel.”, aldus de OLON.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.