Zendmast Den Haag (C) Mediamagazine

Onderzoek naar aanpassing clausulering FM-kavels

Er komt een onderzoek naar het aanpassen of eventueel afschaffen van de clausulering die geldt voor de commerciële radiokavels in Nederland.

Clausules

Momenteel gelden er voor diverse landelijke radiokavels nog bepaalde clausules waar de radiozender zich qua programmering aan moeten houden. Het gaat om de kavels van Radio Veronica, Sublime, SLAM!, 100%NL en BNR Nieuwsradio. Zo moet 100%NL een een aantal uren per dag een bepaald percentage aan muziek van Nederlandse artiesten uitzenden en dient BNR Nieuwsradio overdag alleen programma’s uit te zenden met nieuws, actualiteiten en informatie.

In 2017 zijn deze vergunningen inclusief de clausulering voor een periode van 5 jaar verlengd tot 1 september 2022.

Achterhaald

De Kamerleden Thierry Aartsen (VVD) en Joost Sneller (D66) zijn van mening dat deze clausulering achterhaald is. Deze clausules zijn in 2003 opgesteld en inmiddels meer dan 15 jaar oud. “deze regels zijn onnodig belemmerend en niet meer passen in het huidig medialandschap“, aldus de Kamerleden. De Kamerleden verzoeken dan ook om onderzoek te doen naar het aanpassen of zelfs geheel afschaffen van deze regelgeving.

Onderzoek

Staatssecretaris  Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) en Minister Slob (Basis- en Voorgezet onderwijs en Media) hebben inmiddels aangegeven een onderzoek te gaan uitvoeren naar deze clausulering. Het onderzoek zal zich richten “op de mate waarin en de wijze waarop de huidige, en als belemmerend ervaren, voorwaarden voor commerciële radiozenders versoepeld dan wel afgeschaft kunnen worden.“.