AT: Vrijwel alle vergunningen commerciële radiozenders verlengd

Inmiddels zijn bijna alle vergunningen van de landelijke- en regionale commerciële omroepen verlengd. Dit blijkt uit een overzicht van Agentschap Telecom.

Verlenging

Begin juni bleek dat nog lang niet alle regionale commerciële radiozenders een verlenging van hun vergunning van 1 september 2017 tot en met 31 augustus 2022 hadden ontvangen van het agentschap.

Kavels

Toen bleek uit informatie van het Agentschap Telecom dat in de Randstad de vergunningen voor de kavels B01 (Young City Media/Decibel), B04 (Multicultural Events & New Dutch Media BV/Ujala), B05 (Stichting Commerciële Omroep Exploitatie Zuid-Holland / Fresh FM), B06 (Young City Media/RadioNL), B07 (Stichting Radika/Amor) en B09 (Young City Media/RadioNL) nog niet waren verlengd. Ook een aantal vergunningen van Waterstad FM BV in Midden, Oost en Noord-Nederland waren toen nog niet verlengd. Inmiddels zijn de meeste vergunningen van de genoemde radiozenders alsnog verlengd.

Fresh FM

In het actuele overzicht met verlengde vergunningen voor regionale commerciële radiozenders blijkt dat de vergunning voor kavel B05, momenteel in handen van de Stichting Commerciële Omroep Exploitatie Zuid-Holland met het programma Fresh FM nog niet is verlengd. De procedure voor deze vergunning kan nog in behandeling zijn bij het agentschap. De radiozender kwam onlangs nog in het nieuws door het verdwijnen van de gepresenteerde programma’s en langdurige storingen.

DAB+

De vergunninghouders van de regionale radiokavels moeten met elkaar voor 15 juli 2017 een samenwerkingsovereenkomst afsluiten om uitzendingen via digitale radio in de ether (DAB+) mogelijk te maken, aldus het Agentschap Telecom. Momenteel zenden de regionale commerciële radiozenders al uit via DAB+. Zij doen dit samen met enkele middengolfzenders en de publieke regionale radiozenders. De huidige overeenkomsten voor uitzendingen via DAB+ zullen moeten worden verlengd. Daarnaast zal de dekking via DAB+ de komende periode moeten worden uitgebreid als gevolg van de voorwaarden in de nieuwe vergunningen.

Landelijke commerciële radiozenders

Ook de landelijke commerciële radiozenders hebben inmiddels een verlenging van hun uitzendvergunning via FM en DAB+ ontvangen van het Agentschap Telecom. Ook deze radiozenders mogen nu uitzenden tot 1 september 2022. Onderdeel van de verlenging van de vergunningen is dat het DAB+-netwerk van de landelijke commerciële radiozenders op kanaal 11C wordt verbeterd. De radiozenders hebben hiervoor vorig jaar een digitaliseringsplan ingediend dat voorziet in een aantal extra steunzenders en uitbreiding van vermogen.