Sparta Stadion - Het Kasteel

Onduidelijkheid uitzending FOX Sports per maandag bij veel distributeurs

Er is veel onduidelijkheid of FOX Sports komende maandag nog te zien zal zijn bij de verschillende distributeurs. Alleen Ziggo, Canal Digitaal, Online en Vodafone zijn zeker van continuerende uitzending. Voor partijen als KPN, Delta en Caiway is dat onduidelijk. Vodafone Thuis verhoogt haar tarieven en biedt FOX Sports 1 aan voor alle klanten.

Ziggo: Oud-UPC gebied verloopt per seizoen 2017/2018

Ziggo heeft een langer lopend contract. De rechtbank presenteert in haar uitspraak als ‘feit’ dat het contract in oud-UPC gebied nog 1 seizoen doorloopt, maar aldus in augustus 2017 verloopt; terwijl dat in voormalig Ziggo-gebied in 2020 verloopt. En dus is er voor steden als Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Arnhem en velen andere gebieden zonder nieuw contract met Fox Sports een probleem aldaar. per seizoen 2017-2018

KPN

KPN zegt in reactie middels een statement ´al haar juridische opties goed te bestuderen´ en ´tegelijkertijd zal KPN zijn uiterste best doen om ervoor te zorgen dat de FOX Sports zenders beschikbaar blijven voor die klanten die dat willen, tegen een redelijk tarief.´ Of Fox Sports per maandag 1 augustus voor de 2,25 miljoen KPN Interactieve Televisie en Digitenne-abonnees te zien zal blijven is op de laatste werkdag voor 1 augustus onduidelijk.

“Discriminatie”

KPN voelt zich gediscrimineerd omdat de overeenkomsten met o.a. Ziggo langer doorloopt die niet geconfronteerd worden met minimum/garantie betalen voor alle abonnees waardoor Fox Sports 1 voor alle abonnees beschikbaar komt. Een Ziggo-woordvoerder laat desgevraagd weten ‘nooit in te gaan op vragen over contracten en de duur’. De woordvoerder stelt dat KPN daarover uitspraken heeft gedaan tijdens de rechtszaak en voor rekening van KPN zijn. Ook wijst de kabelaar erop dat het in haar optiek ‘niet zo kan zijn dat 7 miljoen huishoudens gedwongen worden om een betaald voetbalkanaal af te nemen”. Toch laat de kabeldochter van Liberty Global circa 4 miljoen abonnees die 18,70 euro per maand betalen, direct of indirect meebetalen aan de zender Ziggo Sport die het sinds november 2015 al haar abonnees aanbiedt in het basisaanbod (free to cable, KabelTV).

Kleinere kabelaars

Kabelnoord, CAI Harderwijk, SK Veendam, SK Pijnacker, Kabelnet Edam-Volendam, Compenz Media/Plinq, KT Waalre en Kabeltex  laten zich door NLkabel vertegenwoordigen. Bij deze kleine kabelaars verloopt de overeenkomst komende maandag net als bij KPN. Mathieu Andriessen, directeur van NLkabel zegt dat deze nog in conclaaf is met Fox Sports, maar minder lang in gesprek is met de sportzender dan andere distributeurs.

Oude voorwaarden verder

De kleine kabelaars willen graag onder de oude voorwaarden de voetbalzender als premiumproduct blijven aanbieden. Fox Sports wil een minimum garantie dat voor alle abonnees betaald moet worden. Het probleem zit hem er in dat ze niet willen dat 90% van de kijkers geen tariefstijging willen geven voor een produkt waar ze niet om gevraagd hebben, zo stelt NLkabel die ook stelt dat het helemaal aan Fox Sports ligt of het signaal ‘op zwart’ gaat. Voor Caiway en Delta gelden soortgelijke situaties.

ACM onderzoek

De kleine kabelaars zeggen ook te wachten op de uitkomst van een ´lopende ACM onderzoek. ACM (Autoriteit Consument en Markt) onderzoekt of de betaalzender zich wel houdt aan de afspraak met de voormalige NMa dat alle partijen onder gelijke voorwaarden een aanbod krijgen´. De ACM stelde eerder deze week ‘in gesprek met partijen te zijn en gaat ervan uit dat Fox Sports consumenten niet de dupe laat worden van de contractonderhandelingen en Eredivisie voetbal in ieder geval nog een periode doorgeeft onder de oude voorwaarden zo lang er geen nieuwe contracten zijn.’. Daarbij stelde de ACM hardop de vraag of de betaalzender zich houdt aan het niet-discrimineren principe bij het afsluiten van contracten over de rechten op live-uitzendingen van Eredivisiewedstrijden en doet er onderzoek naar. Wanneer dat onderzoek is afgerond is onduidelijk.

Tele 2

Tele2 heeft aangekondigd per maandag met de uitzending van Fox Sports te stoppen,  ‘maar om dat te voorkomen dat het signaal op zwart gaat, heeft Tele2 ACM verzocht nog vóór maandag in ieder geval een tijdelijke maatregel te nemen.’

FOX Sports: geen dwang

Fox Sports directeur Frank Rutten verklaarde bij BNR Nieuwsradio eerder vandaag dat KPN en anderen niet dwingen hoe Fox Sports wordt aangeboden en er verscheidene opties waren. De directeur ging niet in op het gevoelige punt van de minimum-garanties die Fox Sports vraagt. Fox Sports stelt dat het juist KPN is geweest die de voetbalzender in het basispakket wenste. Fox Sports stelde vanmorgen dat de kans heel groot is dat er goede afspraken uitkomen; de zender wees er op dat commerciële onderhandelingen tot het laatste moment gevoerd worden.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.