Ontvangst radiozenders NPO via DAB+ op Waddeneilanden slecht

De ontvangst van de publieke radiozenders via de digitale ether (DAB+) op de Waddeneilanden is onder de maat. Bij de redactie van deze website zijn diverse klachten hierover ontvangen. De NPO bevestigt dat de ontvangst op een aantal eilanden in het Waddengebied te wensen overlaat.

Terschelling en Ameland

Vooral op de eilanden Terschelling en Ameland is de ontvangst van de publieke radiozenders via DAB+ slecht. Outdoor is nog enige ontvangst mogelijk maar indoor is er amper signaal waarneembaar van de publieke radiozenders. Voor een radiozender als NPO Radio 5 is DAB+ de enige manier om via de ether te luisteren naar de radiozender en derhalve is goede ontvangst van de radiozenders via de digitale ether van belang.

Geen steunzenders

In tegenstelling tot het DAB+-netwerk van de commerciële radiozenders heeft de NPO geen steunzenders voor DAB+ opgesteld op de Waddeneilanden. Hierdoor is men voor ontvangst van het digitale signaal afhankelijk van het signaal van steunzenders in de provincie Friesland zelf.

Voor het netwerk van de commerciële radiozenders zijn bijvoorbeeld steunzenders geplaatst op de eilanden Terschelling, Ameland en Schiermonikoog. De regionale radiozenders hebben voor hun DAB+-netwerk een steunzender opgesteld in Schiermonikoog.

NPO zoekt naar oplossing

Een woordvoerder van de NPO laat tegenover deze website weten bekend te zijn met de klachten over de ontvangst van de publieke radiozenders op een aantal Waddeneilanden en zegt actief op zoek te zijn naar een oplossing. De woordvoerder kon niet aangeven op welke termijn er een oplossing komt voor de ontvangstproblemen.

Zeeland

Eerder dit jaar kwamen er al klachten uit een deel van Zeeland over de ontvangst van de publieke radiozenders via DAB+. De NPO heeft hier metingen gedaan en gaat kijken of er extra steunzenders geplaatst moeten worden.