Zorgen om ontvangst radiozenders NPO in deel Zeeland

De politiek in Schouwen-Duiveland (provincie Zeeland) maakt zich zorgen over de ontvangst van de radiozenders van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

DAB+

Vooral in de zogenaamde Westhoek zou de ontvangst van de radiozenders van de NPO via de digitale ether (DAB+) te wensen overlaten. Ontvangst via DAB+ wordt in de toekomst belangrijk voor de inwoners van Zeeland aangezien kabelaar Delta stopt met de doorgifte van radiozenders via het analoge signaal en analoge uitzendingen via de ether (FM) in de toekomst worden uitgeschakeld.

Delta

Kabelaar Delta uit Zeeland stopt per 20 augustus aanstaande met de doorgifte van het analoge signaal. Hiermee komt er ook een einde aan de analoge uitzendingen van de radiozenders via de kabel. Als alternatief kunnen de radiozenders via een digitale ontvanger worden beluisterd. Voor wie dat te ingewikkeld is zijn volgens Delta ontvangst via de analoge ether (FM) of digitale ether (DAB+) een alternatief.

Ontvangst laat te wensen over

De PvdA op Schouwen-Duiveland heeft inmiddels aangegeven dat vooral de ontvangst via DAB+ in delen van Schouwen-Duiveland te wensen overlaat. Vooral in de zogenaamde Westhoek zou de ontvangst onder de maat zijn. Vooral voor ouderen kan ontvangst via DAB+ in de toekomst een alternatief zijn voor de huidige uitzendingen via de analoge kabel. “Maar in de Westhoek heeft DAB vrijwel geen bereik. Vooral ouderen zijn hiervan de dupe“, aldus Petri d’Anjou (PvdA).

Bereik verbeteren

Wethouder Jacqueline van Burg gaat bij de NPO proberen het bereik van de radiozenders van de NPO via DAB+ te optimaliseren. “De NPO heeft metingen gedaan. Ze zouden kijken of extra zenders nodig zijn.“, aldus de wethouder tegenover dagblad PZC. Daarnaast heeft de wethouder beloofd de problematiek over de slechtere ontvangst van de radiozenders van de NPO onder de aandacht te brengen bij Delta.