“Ook aparte positie voor RTV Drenthe in Mediawet”

Naast een aparte positie voor L1, Omroep Fryslân en RTV Oost moet ook de publieke regionale omroep voor Drenthe, RTV Drenthe, een aparte positie krijgen in de Mediawet. Dit vinden althans de statenfracties van CDA en PvdA in Drenthe aldus RTV Drenthe.

RPO

Vandaag wordt er in de Eerste Kamer weer gedebatteerd over de nieuwe Mediawet. Onderdeel van de nieuwe wet is een nieuwe organisatie rond de 13 regionale omroepen in Nederland. Staatssecretaris Sander Dekker (media) pleit voor een centrale aansturing van alle regionale omroepen vanuit één landelijke organisatie: de Regionale Publieke Omroep (RPO). De Regionale Publieke Omroep krijgt de concessie voor alle 13 regionale omroepen en wordt verantwoordelijk voor de verdeling van het budget en alle niet-inhoudelijke zaken.

Status Aparte

Naast de provincies Friesland, Limburg en Overijssel komen er nu ook vanuit de provincie Drenthe geluiden voor een status aparte voor de regionale omroep RTV Drenthe. “Naast het Fries, is ook het Nedersaksisch erkend als minderheidstaal. Als Omrop Fryslân zo’n status krijgt, dan moet dat ook gelden voor het Drents en het Overijssels”, vindt PvdA-Statenlid Rudolf Bosch tegenover RTV Drenthe. “We vinden het heel belangrijk dat RTV Drenthe kan blijven functioneren als een onafhankelijke waakhond. En ook als een zender die de regionale identiteit kan promoten en onder de aandacht kan brengen”, zegt Bosch.

Steun

Een meerderheid van de Eerste Kamer zal vandaag instemmen met de nieuwe Mediawet van staatssecretaris Sander Dekker. Dat bleek vandaag tijdens het heropende debat over het fel bekritiseerde wetsvoorstel. VVD, PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en de onafhankelijke OSF zeiden akkoord te gaan met de wijzigingen die Dekker heeft toegezegd. Dat levert een meerderheid van 41 van de 75 zetels op. Volgende week wordt pas daadwerkelijk gestemd.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.