“Plan vorming streekomroepen is typisch ‘Randstaddenken'”

Burgemeester Van Oosterhout (gemeente Aa en Hunze / Drenthe) is groot tegenstander van het plan om de lokale omroepen in Nederland om te vormen tot streekomroepen. Dit bericht RTV Drenthe.

Streekomroep

In het plan van de NLPO (Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroep) worden de bijna 300 zelfstandige lokale omroepen in Nederland omgevormd tot 62 streekomroepen. De voorbereidingen voor dit plan zijn al enkele jaren bezig maar de NLPO wil nu vaart zetten achter de reorganisatie.

“Slecht plan”

“Ik vind het een buitengewoon slecht plan”, zegt Van Oosterhout. “Dit is een schoolvoorbeeld van randstaddenken. Dit werkt misschien in Den Haag, waar drie omroepen kunnen  fuseren tot één. Maar leg niet zo’n maat op voor heel Nederland.”, aldus de burgemeester tegenover RTV Drenthe.

“Niet blij”

Samenwerking op streekniveau zal volgens de NLPO leiden tot verhoging van de kwaliteit en verlaging van de productiekosten. In het voorstel dat nu op tafel ligt vormt de lokale omroep van Aa en Hunze een ‘streekgroep’ samen met de gemeenten Assen, Midden-Drenthe, Noordenveld en Tynaarlo. Van Oosterhout is niet blij met de voorgenomen reorganisatie van lokale omroepen en heeft dit ook twee keer bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten kenbaar gemaakt.

“Als dit doorgaat krijg je hier een soort ‘Radio Noord-Drenthe’, Dat kan deze club vrijwilligers helemaal niet bemensen. Ook niet als je gaat samenwerken”, zegt Van Oosterhout. Gemeenten wordt door de NLPO gevraagd hun visie te geven over de voorgestelde vorming van streekomroepen.

Bedenkingen

Ook een deel van de lokale omroepen zelf zijn tegen het plan tot de vorming van streekomroepen. Een derde van de omroepen zou tegen de vorming van streekomroepen zijn. Plannen in bijvoorbeeld de regio Amstelveen voor de vorming van één streekomroep in Amstelveen, Haarlemmermeer, Aalsmeer, Uithoorn en Ouder-Amstel zijn op een laag pitje gezet. De omroepen blijven overigens wel intensief samenwerken.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.