Provinciebestuurder Gelderland boos op Internetproviders

glasvezelDe Gelderse gedeputeerde Van Dijk haalt in een blog op de website van de provincie Gelderland fel uit naar internetproviders, zoals UPC en KPN. Deze partijen blokkeren volgens de Van Dijk de aanleg van glasvezel in het buitengebied.

De provincie Gelderland heeft een constructie bedacht om de aanleg van glasvezel in onrendabele gebieden aan te kunnen leggen. Volgens de gedeputeerde kan de agrarische sector, het onderwijs en de zorg niet meer zonder snel internet. Om glasvezel in het buitengebied mogelijk te maken, moet de provincie nu aantonen dat de providers de komende 3 jaar geen glasvezel gaan aanleggen. ‘Mondeling geven de providers steeds aan dat ze dit niet gaan doen. Het kost ze te veel en levert onvoldoende rendement op. Maar als we ze dan vragen om dat zwart op wit te zetten, dan geven ze niet thuis. Dan gaat het om vertrouwelijke bedrijfsgegevens’, schrijft de gedeputeerde in zijn blog.

Door hun gedrag krijgen de bewoners van het buitengebied later de beschikking over breedband. Het kan toch niet zo zijn dat partijen als UPC en KPN hierdoor de aanleg van glasvezel in het buitengebied blokkeren of op zijn minst gaan vertragen? Waar is hun maatschappelijke verantwoordelijkheid?’ Van Dijk heeft de zaak bij de Europese Commissie aangekaart.

UPC zegt in een reactie tegenover Omroep Gelderland over de kwestie in gesprek te zijn met de overheden. UPC wil de gegevens wel verstrekken, maar wil voorkomen dat deze gegevens bij derden terechtkomen. (via oa Omroep Gelderland)