Publieke omroep Ierland gaat door met uitzendingen op lange golf

De publieke omroep van Ierland, RTÉ, heeft aangekondigd voorlopig niet te stoppen met haar uitzendingen via de lange golf. RTÉ heeft aangegeven nog minimaal twee jaar door te gaan met haar uitzendingen op de lange golf via 252 kHz.

Stoppen

Het was de bedoeling om in 2017 te stoppen met de uitzendingen van RTÉ Radio 1 via de lange golf-frequentie 252 kHz. De omroep besloot destijds nog een aantal jaar door te gaan omdat nog veel oudere Ieren in de omgeving van Ierland naar de uitzendingen via de lange golf luisteren. Deze groep luisteraars zou niet de overstap kunnen maken naar digitale ontvangst via bijvoorbeeld satelliet of Internet.

Inmiddels heeft de RTÉ aangekondigd het zendstation vanwaar de uitzendingen plaatsvinden te gaan vernieuwen. Hierdoor is ontvangst van de omroep via de lange golf voor de komende jaren verzekerd.

252kHz

De Ierse publieke omroep maakt voor de uitzendingen op de 252 kHz gebruik van een zender in Clarkstown. Deze zender werd in de periode 1989 tot en met 2001 gebruikt door de commerciële radiozender Atlantic 252. Atlantic 252 was in heel Groot Brittannië en ook grote delen van West Europa prima te ontvangen en erg in trek bij de luisteraars vanwege het populaire format wat werd uitgezonden. Na Atlantic 252 heeft nog enige tijd Teamtalk 252 uitgezonden.

RTÉ

In 2002 is de zender in Clarkstown overgenomen door de Ierse publieke omroep RTÉ. In 2007 heeft de zender nog een grote renovatie ondergaan maar in 2014 kondigde de Ierse publieke omroep aan om de uitzendingen via de lange golf te gaan staken. Voorlopig gaan de uitzendingen via 252 kHz nog een tijdje door. De uitzendingen zijn ook in grote delen van Nederland te ontvangen via de lange golf. Alle radiozenders van de Ierse publieke omroep zijn ook te beluisteren via Internet.

Sociale media: