“Documentaires, nieuws en sport in ideale digitale tv-pakket”

coaxkabelTNS Nipo heeft in opdracht van kabelraden.nl onderzoek gedaan naar het ‘ideale digitale zenderpakket’ en tevredenheid van klanten. Kabelraden.nl is de overkoepelende organisatie van Programmaraden in Nederland. De Programmaraden houden per 1 januari 2014 op te bestaan.

Afschaffing Programmaraden
Met het verdwijnen van de Programmaraden verliezen consumenten invloed op het tv-pakket, aldus kabelraden.nl. Programmaraden gaven advies over de invulling van het analoge zenderpakket. Volgens de nieuwe bepalingen moet iedere pakketaanbieder ten minste 30 televisiekanalen aanbieden in het standaard digitaal pakket. Daarbij zitten in ieder geval de zogenoemde ‘must carryzenders’. De overige zenders kan de aanbieder zelf bepalen.

Pablo Meegdes, directeur kabelraden.nl: “consumenten hebben straks geen directe invloed op de samenstelling van het digitale standaardpakket. Met dit onderzoek laten wij pakketaanbieders zien welke keuze consumenten zelf zouden maken in een pakket van 30 zenders. Hopelijk doen ze daar hun voordeel mee.”

Ideale pakket
Uit alle voorkeuren van de ondervraagden van het TNS Nipo-onderzoek kan het onderstaande  ‘ideale pakket’ van 30 zenders worden samengesteld. Opvallend zijn de zenders National Geographic Wild en Discovery Wild. Ook bijzonder is het feit dat Animal Planet meer wordt genoemd dan TLC, beide zenders van Discovery Networks. In het ideale pakket horen volgens de ondervraagden ook zenders van de BBC en de Duitse zenders ARD en ZDF. Ook nieuws ontbreekt niet: de zenders Journaal24 en CNN international krijgen een plaats in het ideale pakket. In het onderzoek is ook gevraagd naar categorieën zenders die men in ieder geval in het pakket wil zien. Dit blijken achtereenvolgens: algemene zenders, documentaire zenders, nieuwszenders, sportzenders, Engelstalige zenders, kinderprogramma’s, muziekzenders, jongerenzenders, Lifestyle, Cultuur, Duitstalige zenders en tot slot Franstalige zenders.

Klanten hebben geen intentie om over te stappen
De ondervraagden blijken over het algemeen tevreden over hun tv-aanbieder: 93% is (zeer) tevreden. Ze hebben dan ook weinig neiging om over te stappen. Slechts 1 op de 3 respondenten geeft aan mogelijk te veranderen als het aantal digitale zenders in hun pakket wordt beperkt. Ook slechts 1 op de 3 is in het verleden al eens overgestapt. Overstappen wordt over het algemeen niet als heel lastig gezien, maar als iets dat tijd kost en gedoe op kan leveren terwijl ze nu ook al tevreden zijn. Analoge tv-kijkers gaan niet over op digitaal omdat ze nu al tevreden zijn en alle zenders hebben die zij willen. Ze zijn daarnaast niet bereid om (meer) geld uit te geven aan digitale televisie of een nieuw tv-toestel. Het onderzoek vond in oktober 2013 plaats onder 1000 respondenten.

Het gehele onderzoek vind je hier: http://www.kabelraden.nl/downloads/rapport_ideale_tv-pakket_def.pdf

pakket