“Rol publieke omroep moet anders”

mediaparkDe publieke omroep moet op de schop. Niet alleen de omroepverenigingen, maar ook andere organisaties en bedrijven moeten de mogelijkheid krijgen om programma’s te maken.  Dat is een van de aanbevelingen van de Raad voor Cultuur in een advies aan staatssecretaris Dekker waarover de website van de NOS bericht.. Een groot deel van het advies was dinsdag al uitgelekt via NRC Handelsblad.

 

De raad adviseert om het minimum-ledental voor omroepen los te laten. Publieksbinding kan ook op andere manieren, vindt de raad.

De publieke omroep moet zich aanpassen, vindt de raad, omdat de manier waarop mensen programma’s kijken en luisteren verandert. Jongeren kijken steeds minder tv en luisteren minder radio, waardoor het publiek van de traditionele media vergrijst. Door de snelle ontwikkelingen in medialand en de komst van video-on-demand-bedrijven als HBO en Netflix adviseert de Raad om delen van het plan al in 2016 in te voeren in plaats van 2020 zoals eerder de bedoeling was.

Staatssecretaris Dekker komt rond de zomer met zijn visie op de toekomst van de publieke omroep. Daarna buigt de Tweede Kamer zich over het plan.

Het gehele plan is te lezen via de website van de Raad voor Cultuur: http://www.cultuur.nl/adviezen/media/de-tijd-staat-open-advies-voor-een-toekomstbestendige-publieke-omroep/item3055