Raad voor Cultuur: maak van omroep productiehuis

npoIn een nog geheim advies van de Raad van Cultuur staat dat publieke omroepen hun recht op zendtijd en een gegarandeerd programmabudget verliezen: de omroepen moeten zich omvormen tot ‘productiehuizen’.

Dit bericht NRC Handelsblad vandaag op basis van gesprekken met betrokkenen rond de adviescommissie, en uit de vooradviezen van groepjes deskundigen die de Raad hielpen. Donderdag wordt het officiële advies door de Raad van Cultuur overhandigd aan staatssecretaris Dekker (Media, VVD).

Volgens het advies van de Raad van Cultuur moet de publieke omroep worden opengesteld voor bedrijven en organisaties van buiten, die zonder tussenkomst van een omroep ook programma’s kunnen leveren. Per genre beslist een hoofdredacteur, gesteund door een redactie, wat voor soort programma’s er op Nederland 1, 2 en 3 komen. Omroepen en buitenstaanders kunnen hier op intekenen. 

Van het openstellen van de publieke zenders willen de adviseurs nieuws en evenementen uitzonderen. Die achten zij zo belangrijk dat de continuïteit moet worden gewaarborgd. Een ‘hoofdredacteur nieuws’ zou met zijn redactie zelf nieuws en evenementen verzorgen. De NOS kan dus, in een ander jasje, haar positie behouden.